Pohjois-Korea petaa paikkaa naisjohtajalle - Maailma - Satakunnan Kansa

Pohjois-Korea petaa paikkaa naisjohtajalle – verenperintö voittaa patriarkaatin

Yhteystoimiston tiistaisesta räjäyttämisestä kerrottiin johtaja Kim Jong-unin pikkusiskon Kim Yo-jongin suulla.

Aiemmin hyvän tahdon lähettiläänä esiintynyt Pohjois-Korean johtajan Kim Jong-unin sisko Kim Yo-jong uhkasi Etelä-Koreaa sotilaallisilla toimilla.

16.6.2020 18:13

Pohjois-Korea hävitti tiistaina näkyvimmän tuloksen Etelä-Korean kanssa käymästään liennytyspolitiikasta räjäyttämällä maiden yhteystoimiston, kertoi Reuters.

Kaesongissa Pohjois-Korean puolella sijainnut yhteystoimisto avattiin syyskuussa 2018. Neljäkerroksisessa rakennuksessa työskenteli kymmeniä virkailijoita kummastakin maasta, mutta sen toiminta oli keskeytetty tammikuussa koronavirustilanteen takia.

Etelä-Korea sanoi turvallisuusneuvostonsa hätäkokouksen jälkeen, että maa vastaa ankarasti, jos Pohjois-Korea vielä kiristää maiden jännitteitä.

Pohjois-Korean valtiollisen median KCNA:n mukaan toimisto räjäytettiin kostoksi loikkareille ja heidän auttajilleen. Pohjois-Korea on vaatinut Etelä-Koreaa pysäyttämään maahan lähetetyt lentolehtiset, joissa kerrotaan ihmisoikeuksista ja kritisoidaan vuonna 2011 valtaan noussutta diktaattori Kim Jong-unia.

20 vuotta tärkeästä tapaamisesta

Korea-tutkija Antti Leppänen Turun yliopistosta huomauttaa Lännen Medialle, että yhteystoimisto tuhottiin lähellä Koreoiden ensimmäisen sodan jälkeisen tapaamisen 20-vuotispäivää.

Kimin isän Kim Jong-ilin ja Etelä-Korean silloisen presidentin Kim Dae-jungin tapaaminen Pjongjangissa päättyi 15. kesäkuuta 2000.

– Vaikkei Pohjois-Korea asiaa maininnut, se tietää, ettei seikka jää Etelä-Korealta huomaamatta, Leppänen sanoo.

Molemmat maat pitävät Leppäsen mukaan itseään Korean niemimaan ainoana laillisena hallitsijana, mutta siinä missä etelä suhtautuu tilanteeseen käytännönläheisesti, on naapurin asenne vallankumouksellinen.

– Pohjois-Korean tyyli on nykyisen johtajan aikana aatteellisesti tiukempi ja taipumattomampi kuin tämän isän aikana. Päivänpaistepolitiikan aika, jolloin Pohjois-Korea oli valmis poliittisin avauksiin, on nyt ohi, Leppänen sanoo.

Hän ei koskaan uskonut ydinaseriisunnan mahdollisuuteen Korean niemimaalla.

– Nyt on entistä selvempää, millaisia tuulentupia ne tavoitteet olivat.

Realistinen tavoite sen sijaan oli aselepotilan lakkauttaminen ja rauhansopimuksen saavuttaminen Koreoiden välille. Pohjois-Korean nyt harjoittama kauhupolitiikka hävittää toiveet rauhallisesta rinnakkaiselosta.

Lähempien suhteiden hieromisen jälkeen kuvioon tulivat Pohjois-Korean vastaiset kansainväliset pakotteet, joita Etelä-Korea ei voi kiertää.

Pohjois-Korean talouden heikentymistä ja kansan kurjistumista on lisännyt koronaviruspandemia, kun niin laittoman kuin laillisen tavaran liikkuminen on pysähtynyt.

Tiistaina Pohjois-Korea räjäytti alle kaksi vuotta toimineen maiden yhteystoimiston Kaesongin rajakaupungissa Pohjois-Koreassa.

Uhkailu ratkaisu sisäpoliittisiin ongelmiin

Sodalla lietsominen on maan tapa vastata sisäpoliittisiin ongelmiin. Uutta on se, että kauhukuvat esittää Kimin sisko Kim Yo-jong.

Aiemmin Kimin taustalla pysytellyt ja tämän imagosta vastannut nuorempi sisar uhkasi viikonloppuna etelää sotilaallisilla toimilla sen jälkeen, kun oli kutsunut naapuria viholliseksi.

– Hyvän tahdon lähettiläänä talviolympialaisissa 2018 esiintynyt Kim Yo-jong muuttui Etelä-Korean kovasanaiseksi sättijäksi ja paikan osoittajaksi, Leppänen sanoo.

Vaikka Yo-jongilla ei ole sotilaallisia arvonimiä, se että hän uhkaa sotilaallisilla toimilla pönkittää hänen valta-asemaansa. Johtajalle on välttämätöntä kyky osoittaa maan sotilaallisia kykyjä.

– Kim Yo-jong on nousemassa tai noussut vallanperijän asemaan, Leppänen sanoo.

Katoaminen herätti epäilyjä

Umpivanhoillisesti sukupuoleen suhtautuvalla Pohjois-Korealla ei ole miesperillistä nykyiselle johtajalle. Se on ollut pattitilanteessa, sillä vallan on pysyttävä perheessä.

– Valtiollinen perintö on yhtä kuin Kimin perheen verenperintö. Siksi jopa naisen on mahdollista nousta johtajaksi – verenperintö voittaa patriarkaatin (miesvallan), Leppänen sanoo.

Entä miksi Kim Yo-jong nousee esille nyt? Leppänen ei arvuuttele Kim Jong-unin terveydentilaa.

Kim hävisi keväällä julkisuudesta kolmeksi viikoksi, jolloin huhut katoamisen syistä yltyivät. 36-vuotias Kim on trimmattujen johtajien vastakohta: ylipainoinen himotupakoitsija, joka nauttii kosteista illanvietoista.

Kim Yo-jongin iäksi on arvioitu noin 32 vuotta. Hän on isoveljen tavoin käynyt koulua Sveitsissä ja johtanut veljensä hallinnossa maan propagandakoneistoa.

"Pohjois-Koreassa jopa naisen on mahdollista nousta johtajaksi – verenperintö voittaa patriarkaatin."
Antti Leppänen
Korea-tutkija

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: