Pakistan ja Kiina ärähtivät kun Intia vei Kashmirin itsehallinnon - Maailma - Satakunnan Kansa

Pakistan ja Kiina ärähtivät kun Intia vei Kashmirin itsehallinnon

Alueella nyt enemmistönä olevat muslimit pelkäävät joutuvansa Intian hinduenemmistön jalkoihin, kun maata saavat siellä ostaa muutkin kuin paikalliset asukkaat.

Pakistanilaiset osoittivat mieltään Karachissa tiistaina sen jälkeen kun Intia oli ilmoittanut peruvansa sille kuuluvan Kashmirin osan itsemääräämisoikeuden.

7.8.2019 16:48

Intian päätös perua pohjoisen Kashmirin alueen itsehallinto on saanut Pakistanin ja Kiinan ärähtämään. Alue on tähänkin asti ollut ruutitynnyri, mutta nyt siellä pelätään puhkeavan uusia väkivaltaisuuksia päätöksen takia.

Intia siirsi maanantaina alueen suoraan Delhin valvontaan ja itsehallinnon peruminen merkitsee sitä, että tulevaisuudessa muutkin kuin paikalliset asukkaat – joista enemmistö on muslimeja – voivat ostaa itselleen maata Kashmirista.

Pakistanin pääministeri Imran Khan pelkää seurauksena olevan etnisen puhdistuksen ja hän on vedonnut asiassa YK:n turvallisuusneuvostoon.

– Pelkään että Intia tekee nyt etnisen puhdistuksen Kashmirissa, Khan sanoi BBC:n mukaan.

– He pyrkivät poistamaan paikalliset asukkaat ja tuomaan tilalle muita ja tekemään heistä enemmistön, joten paikallisista tehdään orjia.

Sekä Intia että Pakistan väittävät Himalajalla olevan Kashmirin kuuluvan niille. Tällä hetkellä alue on jaettu kahtia maiden kesken. Pieni pala Pohjois-Kashmiria on Kiinan hallussa.

Delhi ei siedä puuttumista maan sisäisiin asioihin

Intian puoleisessa Kashmirissa on jo vuosikymmeniä ollut kapinallista toimintaa, mikä on johtanut tuhansien kuolemaan. Intia syyttää Pakistanin tukevan sen kapinallisia, minkä Pakistan kiistää.

Kiinakin kertoi vastustavansa Kashmirin erityisaseman perumista. Sen mukaan Delhin tulisi olla varovainen raja-asioissa.

– Intian toimintaa ei voi hyväksyä eikä sillä ole mitään laillista vaikutusta, kertoi Kiinan ulkoministeriön tiedottaja Hua Chunying Reutersin mukaan.

Delhi hermostui Kiinan lausunnosta ja sanoi, että Kashmiria koskeva päätös on Intian sisäinen asia.

– Intia ei kommentoi muiden maiden sisäisiä asioita ja odotamme muiden valtioiden tekevän samoin, kertoi Intian ulkoministeriön tiedottaja Raveesh Kumar.

Kiinalla ja Intialla on pitkään jatkunut kiista muun muassa Kashmirin Ladakhin alueesta korkealla vuoristossa.

Intia pelkää uusia laajamittaisia protesteja

Maanantaisen päätöksen jälkeen Intia katkoi Kashmirissa kommunikaatioyhteyksiä ja julisti ulkonaliikkumiskiellon. Paikallisia johtajia on pidätetty. Intia pelkää uusia laajamittaisia protesteja muslimien joukossa. Alueen muslimit ovat jo ennestään olleet varsin tyytymättömiä Intian valtaan.

Pääkaupunki Srinagar on vahvojen poliisivoimien valvonnassa ja julkiset kokoontumiset on kielletty. Koulut ja useimmat kaupat ovat kiinni. Jotkut kauppiaat kertoivat kauppojen varastojen tyhjentyneen ihmisten tehtyä paniikkiostoksia.

Intian mukaan Kashmirin erityisasema oli estänyt alueen kehitystä, koska sen vallitessa ulkopuoliset eivät päässeet sinne ostamaan maaomaisuutta, investoimaan ja asettumaan asumaan.

Aiemmin Kashmirin alueella oli voimassa artikla 370, joka takasi kashmirlaisille muun muassa oman perustuslain, oman lipun ja vapauden tehdä omia lakeja. Suhteet ulkomaihin, puolustusasiat sekä kommunikaatioyhteydet kuuluivat keskushallinnolle.

Kashmir on nyt jaettu kahteen alueeseen, joista toinen oli Kashmir ja toinen Ladakh.

Kashmir

Intian hallitsema Kashmirin osa, virallisesti nimeltään Jammu ja Kashmir, on Intian ainoa muslimienemmistöinen osavaltio. Islaminuskoisia on siellä yli 60 prosenttia asukkaista.

Ydinasevaltiot Intia ja Pakistan ovat sotineet Kashmirin omistuksesta kolmesti. Ensimmäinen sota oli vuonna 1947 pian Brittiläisen Intian jakauduttua Intiaan ja Pakistaniin. Toinen sota oli vuonna 1965, kolmas 1971.

Helmikuussa maiden välillä oli ilmataisteluja sen jälkeen kun Pakistanista käsin toimiva kapinallisryhmä ilmoitti tehneensä iskun intialaista sotilassaattuetta vastaan.

Kashmirvillaa saadaan korkealla vuoristoissa elävästä kashmirvuohesta. Villa on ollut vuosisatoja erittäin haluttua sen pehmeyden, keveyden ja lämmittävyyden vuoksi.

Rock-yhtye Led Zeppelin julkaisi vuonna 1975 Kashmir-nimisen kappaleen, joka ilmestyi albumilla Physical Graffiti. Kappale on yksi yhtyeen tunnetuimmista.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: