Moskeijaiskuista epäillyn perheenjäsenet puhuivat televisiossa: mies muuttui ulkomailla täysin toiseksi - Maailma - Satakunnan Kansa

Moskeijaiskuista epäillyn perheenjäsenet puhuivat televisiossa: mies muuttui ulkomailla täysin toiseksi

Christchurchin asukkaat muistivat joukkomurhan uhreja kaupungin kasvitieteellisessä puutarhassa sunnuntaina.

17.3.2019 21:02

Uuden-Seelannin moskeijaiskuista epäillyn 28-vuotiaan australialaisen Brenton Tarrantin järkyttyneet perheenjäsenet astuivat sunnuntaina ensimmäistä kertaa julkisuuteen.

Miehen isoäiti ja setä kertoivat australialaisen Nine Newsin televisiohaastattelussa, että tavallinen nuori mies muuttui täysin lähdettyään isänsä kuoleman jälkeen ulkomaille.

Hän matkusteli pitkään ainakin Pakistanissa ja Turkissa sekä useissa Itä-Euroopan maissa.

Uudessa-Seelannissa Tarrant ei ehtinyt asua pitkään. Hänellä ei ollut aiempaa rikollista taustaa eikä hän ollut oikeistoradikaalien mielipiteittensä vuoksi turvallisuusviranomaisten tarkkailussa.

Manifesti ei kertonut yksityiskohtia

Viikonloppuna kävi ilmi myös, että Uuden-Seelannin pääministerin kanslia oli yksi vastaanottajista, jotka saivat Tarrantin manifestin perjantaina vain yhdeksän minuuttia ennen hyökkäystä.

Uutistoimisto AFP:n mukaan pääministeri Jacinda Arden vahvisti asian toimittajille. Hän kertoi olleensa yksi manifestin 30 vastaanottajasta.

Ardenin mukaan julistus ei kuitenkaan sisältänyt iskuihin liittyviä yksityiskohtia. Teksti välitettiin Uuden-Seelannin turvallisuuspalvelulle heti sen saapumisen jälkeen.

Yli 70-sivuinen manifesti sisälsi maahanmuuttajavastaisuutta, islamofobiaa ja rotuvihaa. Siinä on nähty samoja piirteitä kuin norjalaisen joukkosurmaajan Anders Breivikin teksteissä vuonna 2011.

Facebook poisti 1,5 miljoonaa videota

Äärioikeistolaisia aatteita ihannoiva Tarrant striimasi moskeijaiskuista suoratoistoa Facebookiin, josta palvelun käyttäjät kopioivat sitä ja jakoivat videoina eteenpäin.

Facebook tviittasi sunnuntaina, että ensimmäisen hyökkäyksen jälkeisen vuorokauden aikana se sai poistettua noin 1,5 miljoonaa videota. Yhtiön mukaan yli 1,2 miljoonaa niistä eliminoitiin jo latausvaiheessa.

"Lisäksi videon kaikki muokatut versiot poistettiin kunnioituksesta uhreja ja heidän läheisiään kohtaan", tviittasi Mia Garlick Facebookin Uuden-Seelannin maayhtiöstä.

Tekevätkö some-yhtiöt tarpeeksi?

Järkyttävä video nosti uudelleen esiin kysymyksiä keinoista ja kyvyistä, joilla sosiaalinen media käsittelee loukkaavia sisältöjä.

Maailmalla on jälleen kerran kyselty, tekevätkö some-yritykset tarpeeksi poistaakseen äärivihamielisen materiaalin alustoiltaan niin pian kuin mahdollista.

Lauantaina murhasyytteen saanut Tarrant näytti uutiskanava CNN:n mukaan vielä oikeussalissakin käsimerkkejä, jotka yhdistetään rasistiseen valkoiseen äärioikeistoon. Seuraavan kerran hän astuu oikeuden eteen 5. huhtikuuta.

Sunnuntai-iltana iskujen kuolonuhrien määrä oli 50. Loukkaantuneita on lähes saman verran. Heistä suuri osa on yhä tehohoidossa.

Erittäin suunnitelmallista tappamista

Vahvasti aseistautunut hyökkääjä iski perjantaina kahteen moskeijaan Uuden-Seelannin toiseksi suurimmassa kaupungissa, noin 350 000 asukkaan Christchurchissa.

Mies toimi hyvin suunnitellusti. Joukkomurhan jälkeen hän nousi autoonsa ja ajoi pitkin kaupungin katuja musiikin pauhatessa. Samalla hän ampui ikkunasta laukauksia ohikulkijoita kohti.

Epäilty tekijä pidätettiin runsaan puolen tunnin kuluttua. Uhreista seitsemän kuoli Linwoodin lähiön moskeijassa.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut