Muslimijohtajat tuomitsivat Uuden-Seelannin järkyttävät iskut – "Kaikkien uskontokuntien ihmisten tulisi olla huolissaan" - Maailma - Satakunnan Kansa

Muslimijohtajat tuomitsivat Uuden-Seelannin järkyttävät iskut – "Kaikkien uskontokuntien ihmisten tulisi olla huolissaan"

Masjid Al Noor -moskeijan läheisellä kadulla Christchurchissä lojui verisiä siteitä perjantaina ampumisen jälkeen.

15.3.2019 10:23

Aasian poliittiset ja muslimijohtajat tyrmistyivät Uuden-Seelannin eteläsaarella Christchurchin kaupungissa tapahtuneista moskeijaiskuista, kertoi uutistoimisto Reuters.

40 ihmistä kuoli ja ainakin 20 haavoittui kahteen moskeijaan tehdyissä iskuissa, jotka tapahtuivat perjantaina keskipäivän rukoushetken aikaan.

Perjantairukous on muslimien viikon tärkein rukous, ja perjantai on islamilaisessa maailmassa pyhäpäivä.

Indonesialaisia moskeijassa

–Indonesia tuomitsee ampumisen. Teon vakavuutta korostaa, että se tapahtui moskeijassa perjantairukouksen aikana, sanoi Indonesian pääministeri Retno Marsudi tiedotteessaan.

Lehdistön mukaan Marsudi sanoi aikaisemmin, että yhdessä iskun kohteena olleessa moskeijassa oli kuusi indonesialaista, joista kolme onnistui pakenemaan, mutta kolmen kohtalosta ei tiedetty.

Maan Uuden-Seelannin suurlähettiläs Tantowi Yahya sanoi Reutersille yrittävänsä selvittää, onko uhrien joukossa indonesialaisia.

Kaupungissa asuu 331 indonesialaista, joista 134 on opiskelijoita.

Afganistanin suurlähettiläs Uudess-Seelannissa Wahidullah Waissi sanoi kolmen afganistanilaisen haavoittuneen iskussa.

Malesialainen haavoittui

Yksi malesialainen haavoittui iskussa, sanoi muslimivoittoisen Malesian poliittinen johtaja Anwar Ibrahim. Hän kuvasi tapahtumaa synkäksi tragediaksi ja iskuksi ihmisyyttä ja rauhaa kohtaan.

–Olen syvästi surullinen tästä epäinhimillisestä teosta --, joka otti siviilien hengen, hän sanoi.

Turkin presidentin Recep Tayyip Erdoganin neuvonantaja Ibrahim Kalin tuomitsi iskun ja kutsui sitä rasistiseksi.

–Nämä iskut osoittavat, mihin pisteeseen Islamia ja muslimeja kohtaan osoitettu vihamielisyys on edennyt. -- Maailman täytyy sanoa seis islamofobiselle terrorismille, hän kirjoitti Twitterissä.

Myös Intian muslimipaneelin perustaja Kamal Faruqui tuomitsi iskun.

–Maailmalla leviää muslimeja vastustava virus. Kaikkien uskontokuntien ihmisten tulisi olla hyvin huolestuneita, hän sanoi Reutersille.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut