Kiinalainen virkamies: Länsimaat käyttävät kristinuskoa horjuttaakseen Kiinaa - Maailma - Satakunnan Kansa

Kiinalainen virkamies: Länsimaat käyttävät kristinuskoa horjuttaakseen Kiinaa

Kiinan pääkaupungissa Pekingissä katoliset osallistuivat joulumessuun viime vuonna.

12.3.2019 20:13

Länsimaiset voimat yrittävät käyttää kristinuskoa vaikuttaakseen Kiinan yhteiskuntaan ja jopa horjuttaakseen Kiinan hallitusta.

Näin sanoi kiinalainen korkea virkamies Xu Xiaohong, joka toimii johtajana Kiinan valtion protestanttisten kirkkojen kansallisessa komiteassa.

Kiinan perustuslaki takaa uskonnonvapauden, mutta uskonnon harjoittamista on tiukennettu sen jälkeen, kun Xi Jinping tuli Kiinan presidentiksi kuusi vuotta sitten.

Viranomaiset ovat rajoittaneet uskontoja, jotka nähdään haasteena hallitsevalle kommunistiselle puolueelle.

Hallinto on tehnyt ratsioita maanalaisiin kirkkoihin, sekä protestanttisiin että katolisiin. Samaan aikaan se kuitenkin pyrkii parantamaan suhteitaan Vatikaaniin.

Xu Xiaohong sanoi, että kristinuskoon liittyy monia ongelmia Kiinassa, kuten "soluttautuminen" ulkomailta ja "yksityiset tapaamispaikat".

–Kiinan vastaiset voimat lännessä yrittävät yhä vaikuttaa Kiinan sosiaaliseen vakauteen ja jopa horjuttaa maamme poliittista valtaa kristinuskon avulla. Se on tuomittu epäonnistumaan, Xu sanoi maan parlamentissa Reutersin mukaan.

–Vain kiinalaisen kulttuurin hienoista perinteistä ammentamalla Kiinan kristinusko voi juurtua kiinalaisen kulttuurin hedelmälliseen maaperään ja tulla uskonnoksi, jonka kiinalaiset itse tunnistavat.

Uskonnot "kiinalaistetaan"

Kiina noudattaa politiikkaa, jota se kutsuu uskontojen "kiinalaistamiseksi". Kiina pyrkii kitkemään uskonnoista pois ulkomaisia vaikutteita ja valvomaan kuuliaisuutta kommunistiselle puolueelle.

Uskonnon harjoittamisen rajoittaminen on herättänyt huolta erityisesti Yhdysvalloissa.

Viime viikolla Yhdysvaltain uskonnonvapauden suurlähettiläs vieraili Hongkongissa ja vaati Kiinan hallintoa lopettamaan uskonnollisen vainon.

Lisäksi länsimaat ovat arvostelleet paljon Kiinan toimia Xinjiangissa. Ihmisoikeusjärjestöjen mukaan viranomaiset ovat panneet muslimeja vankileireille.

Hallinnon mukaan kyse on ammattikoulutuskeskuksista, jonne Xinjiangissa asuvat uiguurit ja muut muslimit lähetetään oppimaan lakia ja mandariinikiinan kieltä.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: