Perusasiat brexitistä viikolla, jonka äänestykset ovat ratkaisevia Britannian EU-eron kannalta - Maailma - Satakunnan Kansa

Perusasiat brexitistä viikolla, jonka äänestykset ovat ratkaisevia Britannian EU-eron kannalta

Britannian pääministeri Theresa May ja Euroopan komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker tapasivat maanantai-iltana Ranskan Strasbourgissa.

12.3.2019 11:47

Tällä viikolla on edessä mahdollisesti kolmekin tärkeää äänestystä, jotka ratkaisevat pitkälle sen, miten Britannian ero EU:sta, brexit, tulee tapahtumaan.

Pääministeri Theresa May sai myöhään maanantaina EU:lta laillisesti sitovia muutoksia brexit-sopimukseen. May toivoo muutosten auttavan siihen, että Britannian parlamentin alahuone äänestäisi tiistai-iltana sopimuksen puolesta.

Äänestyksen on määrä alkaa kello 21 Suomen aikaa.

Mikäli parlamentti torjuu sopimuksen jälleen kerran, jo keskiviikkona äänestetään siitä, lähteekö Britannia EU:sta ilman sopimusta. Mikäli tämäkin torjutaan, vielä torstaina on äänestys siitä, päätetäänkö brexitiä siirtää myöhemmäksi.

Britannian pitäisi erota EU:sta jo 29. tätä kuuta.

Seuraavassa keskeisiä termejä, jotka selittävät mistä koko brexitissä on kyse.

Brexit

Brexit tulee sanoista Britannia ja exit. Monien yllätykseksi britit päättivät kansanäänestyksessä kesäkuussa 2016 lähteä Euroopan unionista.

Lähtemistä kannattava puoli voitti kansanäänestyksen saaden taakseen 52 prosenttia kansalaisista.

Neuvottelujen kulku

Seurasi pitkä rupeama neuvotteluja siitä, millä ehdoilla Britannia eroaa unionista. Keskeiset asiat neuvotteluissa olivat:

– Kuinka paljon Britannian on maksettava EU:lle eroamisen takia. Summa on noin 45 miljardia euroa.

– Mitä tapahtuu muualla asuville briteille ja Britanniassa asuville muiden EU-maiden kansalaisille.

– Kuinka vältetään niin sanotun kovan rajan syntyminen Irlannin saaren keskelle kun sinne tulee EU:n ja Britannian raja.

Pääministeri Theresa May esitteli erosopimuksen parlamentille 15. tammikuuta, mutta parlamentaarikot hylkäsivät sen murskaavasti äänin 432 vastaan, 202 puolesta..

Backstop

Edellä esitetyssä viimeisessä kohdassa on kyse niin sanotusta backstopista, jolla tarkoitetaan avoimen rajan pitämistä Irlannin ja Pohjois-Irlannin välillä, tapahtui neuvotteluissa sitten mitä tahansa.

Tämä tarkoittaa sitä, että Pohjois-Irlanti toisin kuin muu Britannia seuraisi EU:n sääntöjä esimerkiksi ruoantuotannossa.

Tuoreessa asiakirjassa sanotaan, että EU ei voi vangita Britanniaa backstopiin ilman takarajaa. Jotkut brittiparlamentaarikot ovat pelänneet, että Irlannin rajakysymys sitoisi Britannian EU:n sääntöihin pitkiksi ajoiksi.

Asiakirjan mukaan Britannia ja EU aikovat löytää vaihtoehdon backstopille ensi vuoden joulukuuhun mennessä.

Mitä tapahtuu 29. maaliskuuta

Britanniassa on kirjattu lakiin, että maa eroaa EU:sta 29. maaliskuuta kello 11 paikallista aikaa.

Vielä on kuitenkin mahdotonta sanoa, mitä tapahtuu seuraavaksi.

Paljon on ollut puhetta siitä, että eroaikaa siirrettäisiin myöhemmäksi. Näin voi käydä, jos parlamentaarikot ensin hylkäävät Mayn uudelleen muotoillun sopimuksen ja sitten kieltäytyvät lähtemästä EU:sta ilman sopimusta.

Mikäli eropäivää siirretään, Mayn mukaan vaihtoehdot pysyvät kuitenkin samana: "lähtö sopimuksen kanssa, lähtö ilman sopimusta, ei brexitiä ollenkaan".

Ero ilman sopimusta

Britannia lähtisi EU:sta ilman sopimusta ja siirtymäkautta, EU:n lait lakkaisivat heti vaikuttamasta Britanniaan. Maa aloittaisi kaupankäynnin maailman maiden kanssa Maailman kauppajärjestön WTO:n sääntöjen mukaisesti.

Poliittinen kaaos olisi valtava. On pelkoja, että maa jäisi aluksi ilman lääkkeitä tai ruokatoimituksia muualta maailmasta. Ainakin ruoan hinta nousisi ja uudet tullitarkastukset maksaisivat liike-elämällä valtavasti.

Britannian hallitus sanoo valmistautuneensa tähän tilanteeseen, mutta liike-elämä ei ehkä niin hyvin.

Uusi kansanäänestys?

Kaikissa skenaarioissa puhutaan myös uuden kansanäänestyksen mahdollisuudesta. Kyseessä on kuitenkin monimutkainen asia. Mitä siinä kysyttäisiin? Kysymykset eivät voisi olla yksinkertaisia kuin ensimmäisessä kansanäänestyksessä: erota vai jäädä.

Toinen kansanäänestys vaatisi sitä kannattavaa opposition työväenpuoluetta esittämään asiaa parlamentille. Ei ole takeita siitä, että esitys saisi taakseen parlamentin enemmistön.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos