Fukushiman onnettomuusvoimalan ongelma: Mitä tehdä miljoonalle tonnille saastunutta vettä? - Maailma - Satakunnan Kansa

Fukushiman onnettomuusvoimalan ongelma: Mitä tehdä miljoonalle tonnille saastunutta vettä?

Tepcon työntekijä mittasi radioaktiivisuutta Fukushiman Dai-ichi-voimalan kakkos- ja kolmosreaktoreiden välissä viime tammikuussa.

8.3.2019 18:18

Kahdeksan vuotta Japanin Fukushiman ydinvoimalaonnettomuuden jälkeen voimalan puhdistustöissä on tullut eteen uusi iso ongelma. Mitä tehdä noin miljoonalle tonnille saastunutta vettä, jota pitäisi säilöä ehkä useiksi vuosiksi voimalan alueella?

Viime vuonna Tokyo Electric Power Co (Tepco) ilmoitti, että saastuneen veden puhdistamiseen tarkoitettu järjestelmä ei ole onnistunut poistamaan vaarallista radioaktiivisuutta vedestä.

Tämä merkitsee sitä, että suurin osa noin tuhanteen tankkiin eri puolilla voimalaa säilötystä vedestä pitää käsitellä uudelleen ennen kuin se lasketaan takaisin mereen.

Uudelleenkäsittely voi kestää liki kaksi vuotta ja se vaatii paljon henkilökuntaa ja energiaa pois tsunamin tuhoamien reaktorien purkamisesta. Voimalan reaktoreiden purkamisen arvioidaan kestävän jopa 40 vuotta.

Siivoaminen maksaa ainakin 170 miljardia euroa

Ei ole selvillä, kuinka kauan purkaminen viivästyy. Viivästyminen on kuitenkin kallista. Vuonna 2016 hallitus arvioi, että voimalan purkaminen, saasteiden poistaminen ja korvaukset maksaisivat jopa 21,5 biljoonaa jeniä, eli noin 170 miljardia euroa. Tämä on noin 20 prosenttia maan vuosibudjetista.

Helmikuussa Jokohaman alueoikeus määräsi Tepcon ja valtion maksamaan alueelta evakuoiduille 419 miljoonaa jeniä (3,4 milj. e) korvauksia.

Tepcolta on jo tila loppumassa veden varastoinnilta. Jos uusi järistys iskisi, tankit vahingoittuisivat ja korkeasti radioaktiivista vettä pääsisi mereen.

Kalastajat vastustavat kiivaasti mereen laskemista

Kuluttajien luottamuksen menettäneet kalastajat vastustavat kiivaasti käsitellyn veden laskemista mereen. Japanin ydinvalvontaviranomaisen NRA:n mukaan käsitelty vesi on kuitenkin harmitonta.

–Se tuhoaisi kaiken mitä olemme rakentaneet viimeisten kahdeksan vuoden aikana, sanoi Tetsu Nozaki, Fukushiman prefektuurin kalastajien liiton johtaja. Viime vuonna saalis oli vain 15 prosenttia ennen kriisiä saadusta saaliista. Kuluttajat ovat haluttomia syömään Fukushiman edustalta pyydettyä kalaa.

Uutistoimisto Reuters vieraili Fukushiman Dai-ichi-voimalassa viime kuussa. Valtavat nostokurjet heiluivat neljän reaktorirakennuksen yllä. Työntekijöitä näkyi kolmosreaktorin rakennuksen päällä valmistelemassa käytettyjen polttoainesauvojen siirtämistä niitä varastoivasta altaasta. Työn on määrä alkaa huhtikuussa.

Suurimmassa osassa voimalaa työntekijöiden ei enää tarvitse kantaa kasvomaskeja tai suojapukuja radioaktiivisuudelta suojautumiseksi. Nämä varotoimet ovat tarpeen vain reaktorirakennuksissa ja muilla suljetuilla alueilla.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: