Reformipuolue nousemassa vaalivoittajaksi Virossa – Ekre toisena - Maailma - Satakunnan Kansa

Reformipuolue nousemassa vaalivoittajaksi Virossa – Ekre toisena

Virolaiset äänestivät sunnuntain parlamettivaaleissa reformipuolueen maan suurimmaksi puolueeksi.

3.3.2019 21:43

Viron parlamenttivaalien sähköiset ennakkoäänet on laskettu. Ykköseksi nousi niiden perusteella reformipuolue, joka sai 40 prosenttia äänistä, kertoi Postimees STT:n mukaan. Toiselle paikalle ylsi oikeistopopulistinen Ekre 13,5 prosentilla. Isänmaa sai 12,6 prosenttia, pääministeri Jüri Rataksen keskustapuolue 11,7 prosenttia ja sosiaalidemokraatit 11,4 prosenttia.

Vaalipäivän ääniä ja perinteisä ennakkoääniä ei ole vielä ole laskettu. Alustavia tuloksia on luvattu puoleenyöhön mennessä.

Vaalien suurin nousija on konservatiivinen kansanpuolue EKre, joka on pitänyt aikaisemmin kuudennen puolueen paikkaa parlamentissä.

Ekre on nostanut suosiotaan Euroopassa nousseilta populistipuolueilta tutulla reseptillä: lietsomalla maahanmuuttopelkoja. Tämä on purrut virolaisiin siitä huolimatta, ettei Viroon ole tunkua siirtolaisista.

Viron Ulkopoliittisen instituutin johtaja Kristi Raik arvioi aikaisemmin Lännen Median haastattelussa, ettei Ekre nouse hallitukseen. Puolueella on ollut kampanjassaan avokätisimmät vaalilupaukset, mikä Raikin mukaan viesti siitä, ettei se aio hallitukseen.

Vaikka Virossa äänestettiin perinteiseen tapaan sunnuntaina, iso osa äänestäjistä oli antanut äänensä ennakkoon sähköisesti. Nämä olivat neljännet vaalit, joissa sai äänestää halutessaan kotisohvalta.

Mahdollisuutta käytti yli 247 000 ihmistä, lähes 40 prosenttia eli enemmän kuin koskaan aikaisemmin.

Viro on ainoa maa maailmassa, jossa valtiollisissa vaaleissa on jo yli kymmenen vuodan ajan voinut äänestää verkossa.

Vaaleissa oli vajaat 900  000 äänioikeutettua.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut