Kymmeniä kuoli kun islamistiterroristit iskivät luksushotelliin Somaliassa - Maailma - Satakunnan Kansa

Kymmeniä kuoli kun islamistiterroristit iskivät luksushotelliin Somaliassa

Autopommi-iskussa haavoittunutta kannettiin turvaan Somalian pääkaupungissa Mogadishussa myöhään torstai-iltana.

1.3.2019 18:45

Raju laukaustenvaihto kaikui Somalian pääkaupungissa Mogadishussa perjantaina aamupäivällä, kun hallituksen joukot yrittivät pidättää keskustarakennukseen linnoittautuneet islamistiterroristit.

Kaksi sotilasta kuoli, kun armeija yritti tehdä rynnäkön rakennukseen. Terroristijoukolla on aseistuksenaan Kalashnikov-rynnäkkökivääreitä ja kranaatteja.

Edellisenä iltana joukkio teki pommi-iskun viereiseen Maka Al-Mukarama -luksushotellin. Iskussa kuoli ainakin 29 ihmistä ja kymmeniä haavoittui. Uhriluvun pelätään vielä nousevan.

Itä-Afrikassa toimiva islamistijärjestö al-Shabaab otti vastuun attentaatista.

Al-Shabaabin tiedottajan mukaan Hotel Maka Al-Mukarama on yhä järjestön hallussa.

Hotellissa on ollut myös hallituksen virkamiesten työtiloja. Se sijaitsee Mogadishun keskustan kadulla, jossa on myös muita hotelleja, kauppoja ja ravintoloita.

Kädet poikki varkailta

Somalia on ollut väkivallan ja laittomuuden tilassa vuodesta 1991. Ääri-islamilainen al-Shabaab perustettiin vuonna 2006. Vuonna 2012 se kertoi liittoutuneensa Afganistanissa perustetun al-Qaidan kanssa.

Al-Shabaab yrittää syrjäyttää Somalian länsimielisen hallituksen. Se hallitsee laajoja alueita Somalian eteläosissa. Se on ottanut hallitsemillaan alueilla käyttöön tiukat sharialait, joiden mukaan uskottomuudesta kiinni jääneet naiset kivitetään ja varkailta katkaistaan kädet.

Al-Shabaab savustettiin ulos Mogadishusta vuonna 2011, mutta se tekee säännöllisin väliajoin iskuja kaupunkiin.

Hyökkäys Mogadishun hotelliin on viimeisin al-Shabaabin toimeenpanemista iskuista Itä-Afrikassa. Tammikuussa al-Shabaab hyökkäsi toimisto- ja hotellikompleksiin Kenian pääkaupungissa Nairobissa tappaen 21 ihmistä.

Al-Shabaabin iskut ovat kiihtyneet samaa tahtia kuin Somaliassa olevat Yhdysvaltain joukot ovat lisänneet ilmaiskuja al-Shaababin tukikohtiin. Ilmahyökkäysten määrä on lisääntynyt selvästi Donald Trumpin presidenttikaudella.

Yhdysvaltain Afrikan-joukkojen komentaja sanoo, että viime päivien kuudessa ilmaiskussa kuoli 52 al-Shabaabin taistelijaa.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: