Bangladesh sulkee ovet rohingyoilta – "Burma antanut tyhjiä lupauksia pakolaisten kotiinpaluun järjestämisessä" - Maailma - Satakunnan Kansa

Bangladesh sulkee ovet rohingyoilta – "Burma antanut tyhjiä lupauksia pakolaisten kotiinpaluun järjestämisessä"

YK:n pakolaisjärjestön UNHCR:n erityislähettiläs, amerikkalaisnäyttelijä Angelina Jolie vieraili helmikuun alussa rohingya-pakolaisten leirissä Bangladeshissa.

1.3.2019 18:42

Bangladesh on ilmoittanut YK:n turvallisuusneuvostolle, ettei se enää voi ottaa vastaan rohingya-pakolaisia Burmasta eli Myanmarista.

Bangladeshin jättimäisille pakolaisleireille on tullut 740 000 rohingya-muslimia, jotka Burman armeijan suuroperaatio ajoi kodeistaan elokuun 2017 jälkeen.

Armeijan operaatio oli vastaus rohingya-kapinallisten iskuille poliisin tarkastuspisteisiin Rakhinen osavaltiossa. YK on kutsunut tapahtumaketjua "oppikirjamaiseksi etniseksi puhdistukseksi".

Satoja kyliä poltettiin ja ainakin 6 700 ihmistä tapettiin. Joukkoraiskaukset ovat yleisiä.

"Tyhjiä lupauksia"

Rakhinessa asui ennen massamuuttoa noin miljoonaa rohingyaa.

Bangladeshin ulkoministeri Shahidul Haque syyttää Burmaa "tyhjistä lupauksista" neuvotteluissa, joissa on yritetty sopia rohingya-pakolaisten kotiinpaluusta.

Bangladesh ja Burma sopivat joulukuussa, että Burma vastaanottaa 1 500 rohinguaa viikossa. Burma sanoo, että se on tammikuusta asti ollut valmis vastaanottamaan kotiinpalaajia.

Ulkoministeri Haguen mukaan ensimmäinenkään rohingya ei ole halunnut palata vapaaehtoisesti Rakhineen, koska sieltä puuttuu turvallinen ympäristö.

Samaa mieltä on YK. Christine Schraner Burgener, joka on YK:n edustaja Burmassa, kuvaa paluujärjestelyjä hitaiksi.

Maattomia kansalaisia

Rohingyat vaativat ennen paluuta turvallisuustakeita ja sitä, että heidät tunnustetaan Burman kansalaisiksi. Rakhinen rohingyat ovat maaton muslimivähemmistö. Enemmistö Burman väestöstä on buddhalaisia.

Burman YK-lähettiläs Hau Do Suan toivoo kärsivällisyyttä. Hänen mukaansa rohingya-väen paluulle on "suunnattomia fyysisiä ja psykologisia esteitä".

YK:n turvallisuusneuvostossa länsimaat ovat halunneet asettaa Burmalle aikataulun, jota se joutuisi noudattamaan pakolaisten paluun järjestämisessä.

Venäjä ja Kiina ovat sitä mieltä, että ulkopuolisten ei pidä puuttua asiaan, vaan Bangladeshin ja Burman on ratkaistava se keskenään.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: