Yhdysvallat ei vedäkään täysin joukkojaan Syyriasta – kymmenesosa jää rauhanturvaajiksi - Maailma - Satakunnan Kansa

Yhdysvallat ei vedäkään täysin joukkojaan Syyriasta – kymmenesosa jää rauhanturvaajiksi

Trump määräsi yhdysvaltalaisten joukkojen vetäytymisen Syyriassa joulukuussa. Päätös keräsi kritiikkiä niin Yhdysvalloissa kuin sen liittolaisten parissa.

22.2.2019 9:30

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on pyörtänyt päätöksensä vetää maan asevoimat kokonaan Syyriasta. Yhdysvallat jättää Syyriassa olevasta 2 000 sotilaasta noin 200 väliaikaisiksi rauhanturvaajiksi.

Trumpin kerrotaan kypsytelleen päätöstään jonkin aikaa, uutistoimisto Reuters kertoo. Toistaiseksi ei ole tietoa, kuinka pitkäksi aikaa joukot jäävät Syyriaan tai mihin osaan maata heidät sijoitetaan.

Trump määräsi joukkojen vetäytymisen joulukuussa. Hän perusteli päätöstä sillä, että äärijärjestö Isis on lyöty, vaikka taistelu sen viimeistä tukikohtaa vastaan jatkuu edelleen.

Päätös keräsi kritiikkiä, koska sen katsottiin jättävän äärijärjestön vastaisessa taistelussa auttaneet kurdit Turkin armoille. Turkki pitää omaa valtiota tavoittelevia kurdeja terroristeina.

Joukot saattavat myös toimia Yhdysvalloille keinona estää Iranin vaikutusvallan kasvu alueella.

Avaa oven eurooppalaisjoukoille

Päätöksestä ilmoitettiin varhain perjantaiaamuna Suomen aikaa sen jälkeen, kun Trump oli keskustellut puhelimessa Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğanin kanssa. Kaksi presidenttiä neuvotteli "mahdollisen turvavyöhykkeen" perustamisesta Syyriaan.

Yhdysvaltalaisjoukkojen jääminen Syyriaan saattaa edesauttaa sitä, että myös Euroopan maat saattavat osallistua vyöhykkeen valvontaan Koillis-Syyriassa, jossa kurdeja asuu.

Tähän asti eurooppalaisvaltiot eivät ole suostuneet omien joukkojen lähettämiseen ilman Yhdysvaltain sitoutumista pysyä alueella.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut