Tutkimus: Antarktiksen vuotuinen sulaminen on kuusinkertaistunut neljässä vuosikymmenessä – ennen pitkää luvassa merenpinnan nousu metreillä - Maailma - Satakunnan Kansa

Tutkimus: Antarktiksen vuotuinen sulaminen on kuusinkertaistunut neljässä vuosikymmenessä – ennen pitkää luvassa merenpinnan nousu metreillä

Antarktis vaikuttaa kansainvälisen tutkimusryhmän tulosten mukaan sulaneen ja sulavan nopeammin kuin tähän asti on oletettu. Erityisen merkittävä ero on Itä-Antarktiksella.

15.1.2019 7:41 | Päivitetty 15.1.2019 9:47

Etelämantereen jäätikkö ei sittenkään ole säästynyt ilmaston lämpenemisen vaikutuksilta niin hyvin kuin on oletettu.

Eteläisen napajään vuosittainen sulaminen on kiihtynyt peräti kuusinkertaiseksi neljässä vuosikymmenessä. Muutos näkyy selvästi Itä-Antarktiksellakin, vaikka sen on aiemmin ajateltu säilyneen sulamiselta Länsi-Antarktista paremmin.

Hälyttäviä tietoja sisältävä tutkimus julkaistiin yhdysvaltalaisessa Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS) -tiedejulkaisusarjassa.

Suurempien lukujen syynä Itä-Antarktiksen jää

Tutkijoiden mukaan Antarktiksen sulaminen on nostanut merenpintaa runsaat 13 millimetriä neljänkymmenen vuoden aikana.

–Se on vain jäävuoren huippu. Sulamisen jatkuessa odotettavissa on merenpinnan nousu useilla metreillä, sanoo tutkimusryhmän johtaja, Kalifornian yliopiston professori Eric Rignot.

Tällä hän viittaa kehitykseen, joka aiheutuu ilmaston lämmetessä nykyiseen tapaan.

Tutkijat arvioivat, että jään vuosittainen nettoväheneminen oli 252 miljardia tonnia vuosina 2009-2017. Vuosina 1979-1990 määrä oli alle kuudesosa tästä eli noin 40 miljardia tonnia vuodessa.

Syynä syvät ja lämpimät merivirrat

Erityisen kiireelliseksi tutkimuskohteeksi ryhmä mainitsee Antarktiksen Australian vastaisella reunalla sijaitsevan Wilkes Landin.

–On erittäin tärkeää saada selville, mitä siellä tapahtuu, toteaa Utrechtin yliopiston polaarimeteorologian professori Michiel van den Broeke.

Tutkijoiden mukaan kiihtyvä jääkato johtuu erityisesti niin sanotusta sirkumpolaarisesta syvän ja lämpimän meriveden virtauksesta varsinkin Antarktiksen itäosassa. Ilmiön odotetaan voimistuvan ilmaston lämmetessä.

Uutista päivitetty 15.1.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos