Tulivuori uhkaa taas purkautua Indonesiassa – lentokoneet ohjattiin turvallisemmille reiteille - Maailma - Satakunnan Kansa

Tulivuori uhkaa taas purkautua Indonesiassa – lentokoneet ohjattiin turvallisemmille reiteille

Anak Krakatau -tulivuori purkautui Indonesiassa joulun aatonaattona aiheuttaen tsunamin. Nyt tulivuori on antanut merkkejä uudesta purkauksesta.

27.12.2018 13:22

Indonesia nosti Anak Krakatau -tulivuoren purkausvaroituksen toiseksi korkeimmalle tasolle ja ohjasi lentokoneet turvallisemmille reiteille.

Viime lauantaina Anak Krakatau purkautui niin rajusti, että sen kraateri romahti.

Purkaus nostatti viisimetrisen tsunamiaallon, joka iski Jaavan ja Sumatran saarien välissä olevaan Sundan salmeen. Tsunami aiheutti ainakin 430 ihmisen kuoleman. 150 ihmistä on yhä kateissa.

Tulivuoren kraaterin pelätään murtuvan toistamiseen, mikä voisi aiheuttaa uuden tsunamin. Rannikkoalueen asukkaita kehotettiin siirtymään turvallisempiin paikkoihin. Vaara-alueen säde laajennettiin kahdesta viiteen kilometriin.

Tuhkapilvi kolmeen kilometriin

Anak Krakatau ("Krakataun tytär") on ollut aktiivinen kesäkuusta asti. Viime viikonvaihteessa se alkoi syöstä laavaa ja kiviä. Tuhkapilvi nousi 3 000 metriin saakka.

Ohut kerros tulivuoren tuhkaa on levinnyt rakennusten, ajoneuvojen ja kasvillisuuden päälle Jaavan saaren länsirannikolle. Tuhka ei viranomaisten mukaan ole vaarallista, mutta asukkaita kehotetaan silti pitämään kasvomaskeja ja suojalaseja ulkona liikkuessaan.

Indonesian lennonjohto-organisaation mukaan yksikään kotimaan tai kansainvälisen reitin lento ei ole kohdannut muita ongelmia kuin lennon pitenemisen. Indonesian pääkaupunki Jakarta sijaitsee 155 kilometrin päässä Anak Krakatau -tulivuoresta.

Varoitussysteemi ei toiminut

Indonesia on lukuista saarista koostuva valtio, joka sijaitsee Tyynenvaltameren "tulirenkaassa".

Vuonna 1883 tulivuori, joka tunnettiin tuolloin nimellä Krakatau, purkautui rajusti. Se oli yksi historian voimakkaimmista tulivuoren purkauksia. 36 000 ihmistä kuoli purkausta seuranneessa tsunamissa. Maailman lämpötila laski yhden asteen jättimäisen tuhkapilven vuoksi.

Anak Krakatau on saari, joka nousi merenpinnan yläpuolelle vuonna 1927 ja joka on kasvanut siitä saakka.

Indonesian tsunamivaroitussysteemi rakennettiin Intian valtameren tapaninpäivän 2004 jättitsunamin jälkeen. Siinä menehtyi 226 000 ihmistä 14 maassa.

Varoitusjärjestelmää ei ole kuitenkaan pidetty kunnossa. Asukkaita ei ole myöskään koulutettu katastrofien varalle.

Cigondongin kylästä kotoisin oleva opettaja Ramdi Tualfredi sanoi Reutersille, ettei hän saanut minkäänlaisia suojautumisohjeita viime viikonvaihteessa.

–Ei ollut minkäänlaista valmistautumista. En saanut minkäänlaista informaatiota mistään, Tualfredi arvosteli.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut