Tsunamin syy vahvistui, uhriluku noussut edelleen – Viranomaiset pelkäävät uusia tsunameja - Maailma - Satakunnan Kansa

Tsunamin syy vahvistui, uhriluku noussut edelleen – Viranomaiset pelkäävät uusia tsunameja

Anak Kratakaun tulivuori purkautuu yhä Indonesiassa.

24.12.2018 13:32

Satoja ihmisiä Indonesiassa tappanut tsunami lähti liikkeelle, kun Anak Krakataun tulivuorisaaresta irtosi suuri pala, viranomaiset ja tutkijat vahvistivat jouluaattona.

Anak Krakataun tulivuori on purkautunut jo kuukausien ajan, mutta tsunami lähti liikkeelle vasta, kun saaren lounaisosasta irtosi yli puolen neliökilometrin kokoinen osa. Se vastaa kooltaan lähes sataa jalkapallokenttää.

–Se aiheutti vedenalaisen maavyöryn, joka sai lopulta tsunamin liikkeelle, Indonesian meteorologisen viraston johtaja Dwikorita Karnawati sanoi uutistoimisto Reutersille.

Aalto saavutti rannikon 24 minuutissa.

Reutersin haastattelema seismologi Sam Taylor-Offord arvioi, etteivät tsunamin varoitusjärjestelmät toimineet, koska sen aiheutti tulivuori eikä maanjäristys, mikä on tavanomaisempi syy tsunameille.

Myöskään rannikon asukkaat eivät havainneet tärinää, veden vetäytymistä tai muita merkkejä tsunamista.

Tsunamiasiantuntija Jose Borreron mukaan maanvyöryjen aiheuttamien tsunamien syntymekanismi tunnetaan merkittävästi huonommin kuin maanjäristyksien aiheuttamissa tsunameissa.

–Odotimme Indonesiaan uutta, suurta maanjäristyksen aiheuttamaa tsunamia. Sitten sinne iski vulkaanisen maavyöryn aiheuttama tsunami, Borrero harmitteli.

Lähes 300 kuollutta

Viranomaiset ovat vahvistaneet tähän mennessä 281 ihmisen kuolleen tsunamissa, joka iski Jaavan ja Sumatran rannikoille lauantaina noin 21:30 paikallista aikaa.

Ainakin 1 000 ihmistä loukkaantui tsunamissa.

Lisäksi satoja rakennuksia on tuhoutunut ja yli 10 000 ihmistä joutunut evakkoon tsunamin tärvelemiltä alueilta.

Indonesian armeija ja pelastusryhmät etsivät uhreja ja eloonjääneitä maanantaina noin 100 kilometrin rannikkokaistaleelta.

Kuolleita löytyy luultavasti vielä lisää, mutta viranomaisten mukaan onnettomuusalueelta on olemassa melko hyvä tilannekuva, joten uhriluvun ei odoteta nousevan enää merkittävästi.

Uudet tsunamit ovat yhä mahdollisia, koska Anak Krakataun tulivuori jatkaa purkautumistaan.

Viranomaiset kehoittavat, etteivät evakuoidut ihmiset palaa alueelle ainakaan ennen keskiviikkoa.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos