Tsunamin täsmällinen syy yhä epävarma – pelastustöissä ollaan varuillaan uusien aaltojen varalta - Maailma - Satakunnan Kansa

Tsunamin täsmällinen syy yhä epävarma – pelastustöissä ollaan varuillaan uusien aaltojen varalta

Tsunamin vuoksi turma-alueiden tieyhteydet ovat paikoin poikki, mikä vaikeuttaa pelastajien pääsyä joillekin kohteille. Myös pelko uusista tulva-aalloista varjostaa pelastustöitä.

24.12.2018 10:27

Pelastustöitä varjostaa pelko uudesta tulva-aallosta Indonesiassa.

Jaavan ja Sumatran saarilla jatketaan loukkaantuneiden ja kuolleiden etsintää, mutta pahoin vaurioituneista rakennuksista teille kasautunut aines, kaatuneet puut ja tulvan kuljettamat ajoneuvot haittaavat esimerkiksi ambulanssien pääsyä monille alueille.

Virallinen kuolonuhrien lukumäärä on edelleen 222 ja loukkaantuneita tiedetään olevan 843. Kadonneita on virallisen tiedon mukaan 22.

Varapresidentti Jusuf Kalla varoitti kuitenkin aiemmin tänään, että uhriluku todennäköisesti kasvaa.

Armeija on kutsuttu apuun kuljettamaan tsunamin runtelemien alueiden ihmisille hätäaputarvikkeita ja myös sairaanhoitoapua on luvassa lisää.

Täysikuu saattoi lisätä aallonkorkeutta

Asiantuntijoiden mukaan tsunami kehittyi mitä todennäköisimmin Anak Krakatau -tulivuoren purkaukseen liittyneiden vedenalaisten maanvyörymien vuoksi. Aalto iski rantaan vain puoli tuntia tuoreimman purkauksen jälkeen, minkä vuoksi siitä ei ehditty varoittaa väestöä.

Tarkkaa tietoa kaikista geologisista yksityiskohdista ei kuitenkaan ole. Täysikuun aiheuttaman korkean vuoroveden arvellaan kasvattaneen tsunamin aallonkorkeutta, joka oli yli kaksi metriä.

Ei toistaiseksi paluuta ranta-alueille

Turma-alueilla on voimassa varoitus poikkeuksellisen korkeasta meriveden tasosta, ja epävarmuuden vuoksi se jatkuu ainakin joulupäivään.

Samasta syystä viranomaiset ja muu pelastushenkilöstö joutuu huomioimaan myös mahdolliset uudet tulva-aallot.

–Pelastustöitä jatketaan koko ajan, mutta ne keskeytetään heti, jos näkyy merkkejä tulvasta, totesi paikallishallinnon edustaja Basuki Hadimuljono.

Tsunamin vuoksi on evakuoitu tuhansia ihmisiä, joita on kielletty toistaiseksi palaamasta alaville ranta-alueille.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos