Britannian poliisi on tehnyt kaksi pidätystä toiseksi vilkkaimman lentokentän Gatwickin dronehäirintään liittyen – Matkustajille ei makseta vahingonkorvauksia "epätavallisten olosuhteiden" takia - Maailma - Satakunnan Kansa

Britannian poliisi on tehnyt kaksi pidätystä toiseksi vilkkaimman lentokentän Gatwickin dronehäirintään liittyen – Matkustajille ei makseta vahingonkorvauksia "epätavallisten olosuhteiden" takia

Matkustajia saapui Gatwickin lentokentälle sen jälkeen, kun se avattiin uudelleen liikenteelle.

22.12.2018 10:43 | Päivitetty 22.12.2018 11:29

Britannian poliisi on tehnyt kaksi pidätystä liittyen Britannian toiseksi vilkkaimman lentokentän Gatwickin dronehäirintään liittyen.

Gatwickin kenttä avattiin taas kokonaan perjantai-iltana sen jälkeen, kun kenttä perjantai-iltana suljettiin vielä toistamiseen vajaaksi tunniksi uuden dronehavainnon tutkimisen takia.

Gatwickin lentokentän ongelmat alkoivat keskiviikkona, kun kaksi dronea eli robottilennokkia havaittiin lentokentän läheisyydessä. Lentokenttä suljettiin keskiviikkoiltana ja avattiin perjantaiaamuna ennen kuin se taas perjantai-iltana hetkeksi suljettiin.

Dronehäirintä tuotti harmia matkustajien joulusuunnitelmiin. Monet nukkuivat lentokentän lattialla ja selvittivät vaihtoehtoisia lomareittejä. Lentojen keskeytykset vaikuttivat 120 000 matkustajan matkasuunnitelmiin.

Lentoyhtiöt eivät ole velvoitettuja maksamaan vahingonkorvauksia matkustajille, koska tilanne luokitellaan "epätavalliseksi olosuhteeksi". Niille matkustajille, jotka eivät enää halua jatkaa matkaa, lentoyhtiöiden pitää hyvittää heidän maksamastaan matkasta.

Lentoyhtiöiden pitää myös yrittää järjestää korvaavat yhteyden matkustajille, jotka haluavat matkustaa alkuperäiseen kohteeseensa.

Vielä ei tiedetä, minkälaiset taloudelliset vaikutukset dronehäirinnästä oli EasyJetille, British Airwaysille ja Norwegianille eli kolmelle suurimmalle Gatwickiltä lentävälle lentoyhtiölle.

Motiivi häirinnälle yhä epäselvä

Britannia otti käyttöön sotilasteknologiaa vartioidakseen yhtä Euroopan vilkkaimpiin kuuluvaa lentokenttää droneja vastaan.

Britannian liikenneministeri Chris Graylingin mukaan Gatwickin laaja lentoliikenteen keskeyttänyt dronehäirintä on ennennäkemätön.

Dronen käyttäjän tai käyttäjien motiivi on epäselvä. Poliisin mukaan mikään ei viittaa siihen, että kyseessä olisi ollut terrori-isku. Mikään ryhmä ei ole ilmoittanut julkisuudessa tekijäksi ja Britannian poliisin mukaan ei ole todisteita, että toinen valtio olisi sekaantunut asiaan.

Steve Barry Sussexin poliisista sanoi, että motiiville on laajasti vaihtoehtoja alkaen äärimmäisen rikollisesta käyttäytymisestä yksittäisiin ihmisiin, jotka yrittävät tahallisesti häiritä lentokenttää.

Kasvava uhka lentokentille ympäri maailman

Gatwickin tapahtumat osoittivat uuden haavoittuvuuden lentokenttien turvallisuudessa. Turvallisuusviranomaisten ja lentoliikennöitsijöiden pitää pohtia tilannetta ympäri maailman. Kun dronet ovat yleistyneet, niistä on tullut kasvava uhka lentokentille joka puolella maailmaa.

Viime vuonna Britanniassa tilastoitiin 92 onnettomuutta, jossa yksityinen drone oli lentokoneen törmäyskurssilla. "Läheltä piti" -tilanteet kolminkertaistuivat vuodesta 2015 vuoteen 2017. Dronen lennättämisestä kilometrin tai lyhyemmän matkan säteellä lentokentän rajasta voidaan rangaista Britanniassa viiden vuoden vankeustuomiolla.

Britannian lentäjien yhdistys kertoo olleensa hyvin tietoinen droneriskistä. Britannian puolustusministeri kieltäytyi kommentoimasta, minkälaista teknologiaa droneja vastaan pitäisi ottaa käyttöön. Droneasiantuntijoiden mukaan lentokentillä pitäisi ottaa tunnistamiseksi käyttöön erityistutkat, joissa on lämpötunnistusteknologiaa. Toinen vaihtoehto on dronen navigoinnin mahdollistavien GPS-signaalien toistuva häirintä.

Silminnäkijöiden havainnot ovat auttaneet asiantuntijoita määrittelemään Gatwickin lentoasemarakennusta kiertäneet dronen mallin.

Uutista on täydennetty klo 11.13 poliisin pidätyksillä.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: