Kiina ja USA riitelevät Huawein perustajan tyttären pidätyksestä - Maailma - Satakunnan Kansa

Kiina ja USA riitelevät Huawein perustajan tyttären pidätyksestä

Meng Wangzhou pidätettiin Yhdysvaltojen pyynnöstä Vancouverin lentokentällä Kanadassa.

7.12.2018 10:50

Yhdysvaltain ja KIinan välille on kehkeytynyt merkillinen kiista kännykkäjätti Huawein johtajan pidätyksestä.

Välikäteen riidassa on joutunut Kanada, sillä Meng Wangzhou pidätettiin Yhdysvaltain vaatimuksesta Vancouverin lentokentällä viime lauantaina.

Vancouverilaisen oikeusistuimen on määrä päättää tänään siitä, päästetäänkö Meng takuita vastaan vapaalle jalalle odottamaan päätöstä siitä, luovutetaanko Meng Yhdysvaltoihin.

46-vuotias Meng on Huawein rahoitusjohtaja ja Huawein perustajan tytär.

Pidätyksen syitä ei ole kerrottu julkisesti, mutta nimettömät kanadalaislähteet ovat kertoneet Reutersille, että pidätys liittyy kansainvälisiin rahoitusjärjestelyihin, joilla Iran kiertää Yhdysvaltain asettamia pakotteita.

Kiinan hallituksen kädenjatke

Huawei sanoo, ettei se tiedä pidätyksen syytä. Kiinan hallitus on tuominnut pidätyksen, joka sen mielestä on ihmisoikeusrikkomus.

Yhdysvaltain viranomaiset eivät ole kommentoineet Mengin pidätystä muuten kuin epäsuorasti.

Presidentti Donald Trumpin turvallisuuspoliittinen neuvonantaja John Bolton sanoi, että hänellä on "suuri huoli" kiinalaisten firmojen kaupantekokäytännöistä ja toimimisesta Kiinan hallituksen kädenjatkeena.

Huawei on yksi maailman suurimpia telekommunikaatioyrityksiä. Se ohitti äskettäin Applen älykännyköiden myynnissä. Vain Samsung on sitä suurempi.

Länsimaissa pelätään, että kiinalaisfirmat Huawei ja ZTE hyödyntävät viidennen sukupolven mobiiliverkkoja vakoilutekniikkojen kehittämiseen.

Japanin hallituksen kerrotaan suunnittelevan Huawein ja ZTE:n teknologian kieltämistä. Myös Australiassa ja Uudessa-Seelannissa on ollut samanlaista keskustelua.

Iso takuusumma luvassa

Yhdysvaltain kongressiedustajat ovat varoitelleet Huawein olevan uhka maan kansalliselle turvallisuudelle. Yhdysvaltojen viranomaiset ovat selvitelleet vuodesta 2016 saakka, onko Huawei rikkonut Iran-pakotteita.

Mengin pidätys tapahtui samana päivänä, kun Trump ja Kiinan presidentti Xi Jingping keskustelivat G20-kokouksessa Buenos Airesissa kauppasodan pysäyttämisestä. Presidentit lupasivat pidättyä uusista rangaistustulleista jatkoneuvottelujen ajaksi. Mengin pidätys ei paranna neuvotteluilmapiiriä.

Kanadan pääministeri Justin Trudeau sanoi, ettei Kanadan hallituksella ole osaa eikä arpaa rouva Mengin pidätyksessä.

Rikollisten luovutustapauksiin perehtynyt vancouverilainen lakimies Gary Bottin arveli, että Meng päästetään vapaaksi odottamaan lopullista luovutuspäätöstä. Takuusumma on luultavasti useita miljoonia dollaria, Meng joutuu luovuttamaan passinsa ja alistumaan elektroniseen valvontalaitteeseen, Bottin sanoi.

Jos Meng Wangzhou vastustaa luovutusta Yhdysvaltoihin, voi oikeusprosessi Kanadassa kestää useita vuosia. Jos hän sen sijaa tyytyy kohtaloonsa, voi luovutus tapahtua muutaman viikon sisässä.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos