Video: Mielenosoitus muuttui rajuksi mellakaksi Brysselissä - Suomalainen Liisa: ”Kaikki mitä näin, oli hurjaa” - Maailma - Satakunnan Kansa

Video: Mielenosoitus muuttui rajuksi mellakaksi Brysselissä - Suomalainen Liisa: ”Kaikki mitä näin, oli hurjaa”

Mielenosoittajat kaatoivat poliisiauton perjantaina.

30.11.2018 21:10

Brysselissä on osoitettu perjantaina rajusti mieltä. Keltaisiin liiveihin pukeutuneet mielenosoittajat sulkivat teitä ja tunneleita kaupungin keskustan läheisyydessä. Lisäksi he heittelivät muun muassa ilotulitteita ja kiviä Belgian pääministerin toimistoa kohti. Lisäksi väkijoukko hajotti poliisiautoja.

Mielenosoitus alkoi uutistoimisto Reutersin mukaan rauhallisesti. Se muuttui väkivaltaiseksi, kun naamioituneet ja huppuun pukeutuneet mielenosoittajat yrittivät rikkoa mielenosoitusta valvoneiden poliisien linjat.

Poliisi hajotti mielenosoittajien joukkoa vesitykeillä ja kyynelkaasulla. Brysselin poliisi kertoo pidättäneensä noin 60 ihmistä. Mielenosoittajia oli kaikkiaan noin 500. Iltaviiden aikaan mielenosoitukset olivat laantuneet ja suljetut metroasemat avattiin liikenteelle.

Mielenosoittajat protestoivat tiettävästi elinkustannusten nousua vastaan.

–Sähkön ja veden hinta nousee. Maksamme 21 prosentin veroa ruoasta, se on hullua. Tienaan 1 200 euroa kuukaudessa. Joka kuukauden lopussa minun on laskettava rahani tarkkaan voidakseni ostaa paketin riisiä, sanoi Vrt Newsin haastattelema mielenosoittaja.

Suomalainen Liisa Halonen todisti, kuinka Brysselin mielenosoittajat polttivat auton ja kaatoivat poliisiauton perjantaina. Katso lukijan video alta.

Liisa pelkäsi evakuointia

Euroopan unionin kuurojen nuorten, eli Eudyn pääsihteeri Liisa Halonen kertoo, että mielenosoittajat olivat paikalla aamukymmeneltä, kun Halonen saapui töihin. Silloin oli vielä rauhallista.

–Katkaistiin vain autoteitä, mutta sitten mielenosoitus meni pahemmaksi, Halonen kertoo Iltalehdelle.

Eudyn päämaja sijaitsee Brysselin suurimmalla kadulla Rue De La Loilla, aivan Arts-Loin metroaseman lähistöllä. Pääministerin toimistolle on matkaa noin 450 metriä.

Iltapäivällä kello kahden jälkeen mielenosoittajat sytyttivät poliisiauton ilmiliekkeihin Eudyn konttorin edustalla. Liisa Halonen mietti jo hetken, pitäisikö toimisto evakuoida.

–Pelkäsimme, josko tulipalo leviäisi meidän rakennukseemme, Halonen kertoo.

Halonen sanoo, että toimiston kuulevien työntekijöiden mukaan melu oli kova. Halosen mukaan mielenosoituksen seuraaminen oli kuin katsoisi toimintaelokuvaa oikeassa elämässä.

–Mustaa savua valui, emmekä nähneet ikkunoista melkein mitään. Lämpö ja savun haju valtasi toimistomme, Halonen kertoo.

Palaneet autot olivat uutta

Brysselin perjantainen mielenosoitus ei ole ensimmäinen mielenilmaus, jota Halonen oli todistamassa. Se on kuitenkin tähän asti pahin, jonka hän on nähnyt.

–Palaneita autoja emme ole aiemmin nähneet.

Halonen harkitsi jo erään perjantai-illaksi mietityn toimistotapahtuman peruuttamista. Iltaseitsemältä tilanne oli kuitenkin jo rauhoittunut.

–Jos tapahtumaa ei olisi ollut, niin lähtisin kyllä kotiin metrolla.

Halosen mielestä mielenosoituksen syystä ei ole uutisoitu tarpeeksi mediassa. Kun Halonen jakoi kuvaamiaan videoita sosiaalisessa mediassa, osa belgialaisista ihmetteli, mitä tapahtuu.

–Mutta kaikki mitä näin, oli hurjaa ja kertoo siitä, miten vihaisia kansalaiset ovat.

Lähteet: Reuters.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut