Ukrainan konflikti: Ukraina estää venäläismiesten pääsyn maahan - Maailma - Satakunnan Kansa

Ukrainan konflikti: Ukraina estää venäläismiesten pääsyn maahan

Ukrainan presidentti Petro Poroshenko sanoi, että rajoituksilla halutaan estää maan valtaaminen.

30.11.2018 12:45 | Päivitetty 30.11.2018 15:02

Ukraina kielsi perjantaina taisteluikäisten venäläismiesten pääsyn maahansa. Ukrainaan julistettiin maanantaina poikkeustila vuorokausi sen jälkeen, kun Venäjä tulitti ja otti haltuunsa kolme ukrainalaisalusta miehistöineen Kertshinsalmella.

Ukraina ilmoitti, että 16–60-vuotiaat venäläismiehet eivät pääse maahan. Reutersin haastattelema ylempi turvallisuusviranomainen sanoi, että Ukraina harkitsee, vastaisiko se Kertshinsalmen tapahtumiin vastaavalla tavalla.

Yhdysvaltojen presidentti Donald Trumpin päätti torstaina perua Argentiinaan lauantaiksi sovitun tapaamisen Venäjän presidentti Vladimir Putinin kanssa. Yhdysvallat viesti, ettei se pidä Venäjän toimia oikeutettuina, mikä sai kiitosta Ukrainan johdolta.

Venäjän ruplan kurssi heikentyi peruutusuutisen jälkeen. Mahdolliset uudet Venäjän vastaiset pakotteet ovat olleet esillä konfliktin puhjettua.

Vain poikkeukset mahdollisia

Kun Ukrainan presidentti Petro Poroshenko ilmoitti maahantulon rajoittamisesta, hän viittasi vuoden 2014 tapahtumiin, jolloin Venäjä valtasi Krimin niemimaan sekä Itä-Ukrainan separatistien kansannousuun. Hänen mukaansa uudella käytännöllä halutaan estää Ukrainan totaalinen valtaaminen.

–Näillä keinoilla estetään Venäjän mahdollisuus muodostaa tänne yksityisiä armeijajoukkoja, jotka todellisuudessa olisivat Venäjän armeijan joukkoja, Poroshenko sanoi.

Käytäntöön voidaan myöntää poikkeuksia humanitaarisista syistä, jos venäläisten täytyy esimerkiksi osallistua perheenjäsenen hautajaisiin, rajavartioston päällikkö sanoi. Ukrainassa oleville Venäjän kansalaisille saattaa myös tulla ylimääräisi rajoituksia.

Venäjä ei rajoita

Venäjällä ei suunnittele rajoittavansa ukrainalaismiesten liikkumista, sanoi venäläinen Venäjän puolustusvaliokunnan jäsen Frants Klintsevitsh uutistoimisto Rian mukaan.

Ukraina ja Venäjä ovat molemmat syyttäneet toisiaan konfliktin aloittaneista tapahtumista.

Britannian pääministeri Theresa May sanoi torstaina, että Britannia kannattaa "sopivia" pakotteita ja kehotti Venäjää vapauttamaan ukrainalaisalukset ja niiden miehistön.

Päivitetty: 30.11. kello 15.01: Tarkennettu Klinsevitshin titteliä.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut