Ainakin 12 ay-aktiivia katosi Kiinassa, viranomaiset eivät siedä sen kontrollin ulkopuolista järjestäytymistä - Maailma - Satakunnan Kansa

Ainakin 12 ay-aktiivia katosi Kiinassa, viranomaiset eivät siedä sen kontrollin ulkopuolista järjestäytymistä

Opiskelija-aktivisti osoitti mieltään lakkoilevien telakkatyöläisten puolesta Hongkongissa huhtikuussa 2013. Muualla Kiinassa viranomaiset panevat opiskelija-aktivistit kuriin kovalla kädellä.

12.11.2018 13:27

Ainakin 12 ay-aktiivia on kadonnut Kiinassa viime päivinä. Kadonneita lähellä olevien lähteiden mukaan viranomaiset pyrkivät hiljentämään äänekkään ryhmän, joka koostuu yliopisto-opiskelijoista ja hiljattain valmistuneista opiskelijoista.

Viranomaiset vangitsivat ainakin yhdeksän aktivistia myöhään perjantaina Pekingissä, Shanghaissa, Guangzhoussa ja Shenzhenissä. Kolme aktivistia vangittiin sunnuntaina Wuhanissa, kertoivat lähteet.

Maan poliisivoimia valvova julkisen turvallisuuden ministeriö ei vastannut faxilla lähetettyihin kysymyksiin aiheesta.

Viranomaisten tuoreet toimet kohdistuvat pieneen mutta kasvavaan joukkoon opiskelijoita ja vastavalmistuneita huippuyliopistoista. Nämä sanovat toimivansa marxismin periaatteiden mukaan.

Maata johtava kommunistinen puolue kannattaa marxismia, mutta se vastustaa kaikenlaista aktivismia tai organisoitumista, joka voisi livahtaa sen kontrollin ulkopuolelle.

Perjantaina vangittujen joukossa oli ainakin viisi Pekingin huippuyliopistosta valmistunutta.

Viime kuussa yhdysvaltalainen Cornellin yliopisto lopetti vaihto-oppilasyhteistyönsä Renminin yliopiston kanssa sen jälkeen kun yliopiston opiskelijoita rankaistiin ammattiyhdistysten oikeuksien puolustamisesta.

Työläiset halusivat oman ammattiyhdistyksen

Nuoret aktivistit kiinnittivät viranomaisten huomion elokuussa kun noin 50 opiskelijaa eri puolilta Kiinaa meni kannattamaan Jasic International -hitsauslaitefirman työläisten toimia. Työläiset halusivat perustaa oman ammattiyhdistyksen.

Myöhemmin elokuussa mellakka-asuihin sonnustautuneet poliisit ryntäsivät asuntoon Huizhoun kaupungissa pidättäen siellä olleet opiskelijat.

–Luulen että viranomaiset ovat päättäneet, että nyt on oikea hetki vastata, kertoi eräs opiskelija-aktivisti Pekingin yliopistosta.

–Viranomaiset haluavat sulkea Jasicin työläisten kannatusryhmän yhdellä iskulla. Miksi muuten he yhtäkkiä tekisivät niin suuria ratsioita ja pidättäisivät niin monta ihmistä kerralla, hän kysyi.

Perjantaina tunnistamattomat miehet ottivat kiinni Pekingin yliopistosta hiljattain valmistuneen Zhang Shengyen yliopiston kampuksella ja pakottivat hänet autoon, kertoivat silminnäkijät ja kännykkäkameroilla otetut kuvat yliopiston sisäisen viestinnän verkkosivulla. Verkkosivu hävisi myöhemmin.

Sosiaalisessa mediassa kiersi Pekingin yliopiston opiskelijan ottama video tapahtuneesta.

Zhang oli elokuussa käynyt Etelä-Kiinassa protestoimassa Jasicin tehtaan työläisten kohtelua.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: