"Tropiikin Trump" puhuu lämpimästi Brasilian sotilasdiktatuurista – äärioikeiston presidenttiehdokkaalle äänivyöry - Maailma - Satakunnan Kansa

"Tropiikin Trump" puhuu lämpimästi Brasilian sotilasdiktatuurista – äärioikeiston presidenttiehdokkaalle äänivyöry

8.10.2018 10:03

Presidentin valinta Brasiliassa oli vähällä ratketa jo vaalien ensimmäisellä kierroksella sunnuntaina. Äärioikeiston ehdokas Jair Bolsonaro sai reilut 46 prosenttia äänistä, mikä on paljon enemmän kuin gallupit olivat ennustaneet.

Kun Bolsonaro ei kuitenkaan saanut 50 prosenttia äänistä, ratkeaa vaali toisella kierroksella 28. lokakuuta. Bolsonaro saa tuolloin vastaansa työväenpuolueen Ferdando Haddadin, jonka äänisaalis oli sunnuntaina 29 prosenttia.

Bolsonaro on 63-vuotias entinen armeijan kapteeni, joka on tullut tunnetuksi radikaaleista mielipiteistään.

Hän kannattaa kuolemanrangaistuksen käyttöönottoa, kidutuksen sallimista tiedonhankintamenetelmänä ja aserajoitusten lieventämistä. Poliisin pitäisi hänen mielestään saada käyttää asetta nykyistä vapaammin.

Brasilian henkirikosluvut ovat väkilukuun suhteutettunakin lähes maailmanennätysluokkaa. Viime vuonna Brasiliassa kirjattiin 63 880 väkivaltaista kuolemaa.

Sota eliittiä vastaan

Bolsonaro on puhunut myös lämpimään sävyyn Brasilian sotilasdiktatuurista 1964–85.

Bolsonaro on katolilainen, mutta hän on saanut myös maan evankeliset kristityt taakseen korostamalla perhearvojen merkitystä.

Bolsonaroa on kutsuttu "Tropiikin Trumpiksi".

Trumpin tavoin Bolsonaro on käynyt sotaan maan poliittista eliittiä vastaan. Brasiliassa perinteiset valtapuolueet ovat sotkeutuneet toinen toisensa jälkeen korruptioon. Tämän takia äänestäjien luottamus poliitikkoja kohtaan on pohjalukemissa.

Bolosnaro on taitava käyttämään sosiaalista mediaa. Hän kampanjansa dramaattinen käänne oli loppukesällä, kun häntä puukotettiin kampanjatilaisuudessa. Bolsonaro toipui kuukauden päivät sairaalassa.

Verot alas, firmat myyntiin

Bolsonarolla ei ole suurten puolueiden tukea ja rahoja takanaan. Hän edustaa pikkuruista puoluetta, jonka nimi on Sosiaaliliberaalinen puolue (PSL). Tosin presidenttiehdokkaansa vanavedessä myös puolue oli nousemassa kongressin eli parlamentin toiseksi suurimmaksi puolueeksi. Sunnuntaina pidettiin myös kongressinvaalit ja nippu paikallisvaaleja.

Bolsonaro on talouspolitiikassa luvannut alentaa veroja, yksityistää tai sulkea valtionyrityksiä.

Brasilia on poliittisesti syvästi jakautunut maa. Kolmen viikon kuluttua Bolsonaron kanssa presidentinvirasta kamppailee työväenpuolueen Fernando Haddad, joka on tyyliltään ja mielipiteiltään kuta kuinkin vastakohta Bolsonarolle.

Haddadin työväenpuolue on Brasilian pitkäaikainen valtapuolue, jonka näkyvimmät hahmot ovat kaatuneet korruptioskandaaleissa.

Lulan siivellä

Työväenpuolueen ja koko suoistuin poliitikko on Luiz Inácio Lula da Silva, jonka puolue yritti viimeiseen saakka asettaa ehdokkaaksi. Brasilian perustuslakituomioistuin linjasi kuitenkin loppukesästä, ettei 12 vuoden lahjustuomion saanut Lula voi olla ehdolla.

Lula on Brasilian presidentti vuosina 2003–2011. Hänen seuraajansa oli saman puolueen Dilma Rousseff, joka joutui eroamaan virastaan kaksi vuotta sitten, kun hänen epäiltiin sormeilleen talouslukuja varmistaakseen uudelleenvalintansa vuonna 2014.

Rousseffin jälkeen presidentiksi noussut Michel Temer ei halunnut asettua ehdolle tämän syksyn vaaleissa.

Haddad ratsasti häpeilemättä Lulan kansansuosiolla. Lulan aikana Brasilian talous kasvoi ja sosiaaliohjelmilla kohennettiin köyhien asemaa.

Haddad on 55-vuotias São Paulon entinen pormestari. Hänen voitonmahdollisuutensa toisella kierroksella ovat siinä, että hänen onnistuu haalimaan taakseen muut puolueet ja häivyttämään taka-alalle työväenpuolueen korruptioskandaalit.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: