Oppositiojohtaja Navalnyi tuomittiin taas vankilaan - ei pääse järjestämään eläkeprotesteja - Maailma - Satakunnan Kansa

Oppositiojohtaja Navalnyi tuomittiin taas vankilaan - ei pääse järjestämään eläkeprotesteja

Aleksei Navalnyi maanantaina oikeudessa Moskovassa.

28.8.2018 10:44

Venäjän opposition viimeinen voima Aleksei Navalnyi pidätettiin jälleen lauantaina asuntonsa ulkopuolella Moskovassa. Maanantaina hänet tuomittiin 30 päiväksi vankeuteen toistuvista rikkomuksista Venäjän joukkokokoontumislakeja vastaan.

Kyse on yli puoli vuotta sitten tapahtuneista rikkomuksista. Navalnyi osallistui tammikuun lopussa mielenosoitukseen, jossa hän vaati ihmisiä boikotoimaan Venäjän presidentinvaaleja.

Koska Navalnyi, 42, otettiin nyt kiinni ja vangittiin, hän ei voi osallistua mielenosoituksiin Venäjän hallituksen kaavailemaa eläkeiän nostamista vastaan. Navalnyi on vaatinut ihmisiä koolle protestoimaan eläkeuudistusta vastaan eri puolilla Venäjää syyskuun 9. päivänä.

Navalnyi oli jo aiemmin tänä kesänä kuukauden ajan vangittuna hänen johdettuaan joukkomielenosoitusta presidentti Vladimir Putinin virkaanastujaisten aattona toukokuussa. Tverskoin käräjäoikeus tuomitsi Navalnyin vankeuteen taas maanantaina.

Moskovan kaupunki ei ole antanut lupaa Navalnyin ajamalle suurprotestille eläkeuudistusta vastaan. Ensi vuoden alusta voimaan astuvassa eläkeuudistuksessa naisten eläkeikää nostetaan asteittain 55 vuodesta 63 vuoteen ja miesten eläkeikää 60 vuodesta 65 vuoteen.

Uudistus on saanut aikaan raivoa, sillä Venäjällä miesten elinajanodote on edelleen vain 66 vuotta. Naisilla elinajanodote on 77 vuotta.

Vladimir Putinin neljäs kausi presidenttinä alkoi tänä keväänä. Hän on ollut vallassa 18 vuotta, josta hän oli neljä vuotta pääministerinä perustuslaissa olevien kausirajoitusten vuoksi. Putinin valta-aikana lukuisia oppositiojohtajia on vangittu tai murhattu tai he ovat paenneet ulkomaille.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: