Egypti tuomitsi 75 istumamielenosoituksen osallistujaa kuolemaan – jättioikeudenkäynnissä vielä yli 600 syytettyä - Maailma - Satakunnan Kansa

Egypti tuomitsi 75 istumamielenosoituksen osallistujaa kuolemaan – jättioikeudenkäynnissä vielä yli 600 syytettyä

Yksi syytetyistä on valokuvaaja Mahmoud Abu Zeid, joka pidätettiin, kun hän oli kuvaamassa mielenosoituksia.

28.7.2018 17:07

Egyptiläinen tuomioistuin määräsi lauantaina 75 kuolemantuomioita, uutistoimisto Reuters kertoo.

Tuomitut osallistuivat vuonna 2013 Muslimiveljeskunnan järjestämiin laajoihin istumamielenosoituksiin. Kun Egyptin turvallisuusjoukot hajottivat mielenosoitukset, useita satoja mielenosoittajia ja kymmeniä poliiseja kuoli.

Massaoikeudenkäynnissä on syytettyinä yhteensä yli 700 ihmistä. Syytettyjen joukossa on useita Muslimiveljeskunnan johtajia.

Osalle vaaditaan pitkiä vankilatuomioita, toisille kuolemantuomioita. Vastaajia syytetään laittomiin mielenosoituksiin osallistumisesta ja murhista.

Tuomiota odottaa myös valokuvaaja Mahmoud Abu Zeid, joka pidätettiin, kun hän oli kuvaamassa mielenosoituksia. Useat kansalaisjärjestöt ovat vaatineet hänen vapauttamistaan.

Ennen kuin kuolemaantuomittuja voidaan teloittaa, tuomioista on Egyptin lain mukaan pyydettävä lausunto maan korkeimmalta uskonnolliselta johtajalta suurmuftilta.

Muftin lausunto ei ole juridisesti sitova, mutta oikeusistuimet ovat tavallisesti antaneet muftin lausunnoille paljon painoarvoa.

Vuonna 2014 suurmufti kumosi Muslimiveljeskunnan johtajan kuolemantuomion.

Amnesty: virheellinen oikeudenkäynti

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty International on tuominnut Egyptin oikeudenkäynnin puutteelliseksi.

Amnestyn mukaan oikeudenkäynnissä on ollut menettelyvirheitä, eivätkä syytetyt ole saaneet esittää kaikkia todisteitaan.

Lisäksi syytettyinä on järjestön mukaan journalisteja ja mielenosoittajia, joiden väitetyistä rikoksista ei ole näyttöä.

Amnesty kritisoi myös sitä, ettei mielenosoituksia hajottaneita turvallisuusjoukkoja vastaan ole nostettu syytteitä.

Syytettyjen lopullinen tuomio on määrä julistaa syyskuun alussa.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: