Tutkija: Hellejakso ei todennäköisesti olisi näin kuuma ilman ilmastonmuutosta - Maailma - Satakunnan Kansa

Tutkija: Hellejakso ei todennäköisesti olisi näin kuuma ilman ilmastonmuutosta

Palomiehet ja vapaaehtoiset taistelivat raivoisaa metsäpaloa vastaan Verorissa Kreikan Peloponnesoksella viime tiistaina. Säiden ääri-ilmiöt yleistyvät ilmastonmuutoksen edetessä.

28.7.2018 9:00

Suomessa jatkuvat helteet jo ties monettako viikkoa. Ruotsissa raivoavat valtavat metsäpalot, Kreikassa maastopalot surmasivat ainakin 80 ihmistä. Helteet ovat surmanneet Japanissa kymmeniä ihmisiä heti yli 200 tappaneiden ennätystulvien jälkeen. Britanniassa on ennätyskuivaa, Pohjois-Amerikassakin helteet surmaavat ihmisiä ja metsäpalot raivoavat.

Miten varmasti voidaan sanoa, että tämän kaiken taustalla on ilmastonmuutos?

Ilmastontutkimusohjelman toimialajohtaja Hannele Korhonen Ilmatieteen laitokselta vastaa kysymykseen ottamalla esiin reseptivertauksen.

–Ääri-ilmiön muodostumiseen tarvitaan tietyt aineosat ja tilanteiden pitää kehittyä tietyllä tavalla. Pitkiin hellejaksoihin tarvitaan korkeapaine, joka jämähtää paikalleen pitkäksi aikaa. Sinne tulee lämpimiä ilmamassoja. Tiedämme varmaksi, että ilmastonmuutos on lämmittänyt jo nyt ilmamassoja. On hyvin todennäköistä, että nykyinen hellejakso ei olisi näin kuuma ilman ilmastonmuutosta, hän selittää.

Hellejakso voisi kuitenkin tulla myös ilman ilmastonmuutosta. Se, onko yksittäinen säätapahtuma ilmastonmuutoksen aiheuttama, on vaikea selvittää.

Viime vuonna hurrikaani Harvey aiheutti ennätyssateet ja valtavat tulvat Houstonin alueella Yhdysvaltain Texasissa. Washington Post kertoo, että kuukausia myöhemmin tutkijat pystyivät selvittämään, että ilmastonmuutoksen takia alueelle satoi 15 prosenttia enemmän vettä kuin sinne olisi muuten tullut.

On jo esitetty arvio, että tästä vuodesta olisi tulossa kaikkien aikojen kuumin. Korhonen ei ota tähän vielä kantaa mutta hän sanoo, että pohjoisella pallonpuoliskolla on ollut helteistä jo pari kuukautta, mikä voi nostaa vuosilämpötilaa.

Helteiden jämähtämistä Suomen ja Pohjois-Euroopan ylle sekä muuallekin pohjoisella pallonpuoliskolla selittää se, että yläilmakehän suihkuvirtaus on mutkalla. On alueita, joille muodostuu pysyviä korkeapaineita ja joille matalapaineet pilvineen ja sateineen eivät pääse.

Ilmatieteen laitoksen meteorologit ennustavat, että helteet jatkuisivat monissa osin Suomea ainakin viikon verran.

New Scientist -lehdessä julkaistun tuoreen tutkimuksen mukaan syynä siihen, että suihkuvirtaukset ovat jämähtäneet tiettyyn asentoon pitkäksi aikaa, olisi arktisen alueen lämpeneminen.

Korhonen on nähnyt uutisen, mutta hän ei halua arvioida tutkimuksen luotettavuutta, koska hän ei itse tutki aihetta.

Ellei mitään tehdä, maapallo uhkaa Hallitustenvälisen ilmastonmuutospaneelin IPCC:n ennusteiden mukaan lämmetä tällä vuosisadalla neljä celsiusastetta verrattuna esiteolliseen aikaan. Tähän mennessä lämpenemistä on jo ollut yhden asteen verran.

Suomessa lämpenisi enemmän, nyt jo näillä leveysasteilla lämpenemistä on tapahtunut noin kaksi kertaa enemmän kuin globaalisti.

Jos valtiot ja yksilöt sitoutuvat nykyistä suurempiin päästövähennyksiin, niin tavoitteena olevaan korkeintaan kahden asteen lämpenemiseen on mahdollista päästä.

Suomeen on keskilämpötilan nousun takia luvassa entistä useammin hellejaksoja. Vuodet eivät ole kuitenkaan veljiä keskenään, kun esimerkiksi vertaa viime ja tätä kesää.

Sateisuus lisääntyy, rankkasateita on kesinä entistä enemmän. Mahdollista on, että ukkosmyrskyt lisääntyvät.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump vähätteli viime talvena maassa olleen pitkän pakkasjakson aikana ilmastonmuutosta. Viime talvi oli myös Suomessa pitkä ja kylmä.

–Säätila ja ilmasto pitää erottaa toisistaan. Ilmastossa on kyse säätilojen pitkistä keskiarvoista, yleisesti puhutaan 30 vuoden jaksoista. Ilmastonmuutoksessa verrataan yhtä 30 vuoden jaksoa toiseen samanlaiseen. Jakson sisällä on kaikenlaista säätä, välillä lämpimämpää, välillä kylmempää.

Selkein mittauksin on havaittu, että Suomen lämpötila on noussut tällaisten jaksojen välillä. Tätä ilmastonmuutosta ei voida kiistää.

Tämä kesä…maailmalla

Ennätyskorkea helle, enimmillään 41,1 celsiusta, on surmannut ainakin 65 ihmistä Japanissa. Vain vähän ennen tätä maassa koettiin ennätyssuuret tulvat, jotka tappoivat yli 200 ihmistä.

Kreikassa nopeasti edenneet maastopalot surmasivat ainakin 86 ihmistä, Ruotsissa on pahin kuivuus 74 vuoteen ja siellä on kymmeniä laajoja maastopaloja.

Myös Kaliforniassa maastopalot ovat normaalia rajummat.

Kanadassa helleaalto on surmannut ainakin 70 ihmistä.

Britanniassa on meneillään ennätyskuiva kesä.

Kaakkois-Aasiassa Laosissa rankkasateet saivat padon sortumaan, kuolleita on kymmeniä. Vietnamin tulvissa on kuollut kymmeniä.

Afrikan uudeksi lämpöennätykseksi on mitattu 51,3 astetta Algeriassa.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: