Katalonian konflikti voi siirtyä neuvottelupöytään - Maailma - Satakunnan Kansa

Katalonian konflikti voi siirtyä neuvottelupöytään

Katalonian uusi aluejohtaja Quim Torra (keskellä) esitteli uuden hallituksensa lauantaina. Vasemmalla talousasioista vastaava hallituksen jäsen Pere Aragones ja oikealla aluehallituksen tiedottaja Elsa Artadi.

2.6.2018 19:30

Madrid. Katalonian aluehallitus vannoi lauantaina virkavalan kuukausien odotuksen jälkeen.

Kataloniassa ei ole ollut aluehallitusta sen jälkeen, kun Espanjan keskushallitus viime lokakuussa otti kapinallisen maakunnan suoraan komentoonsa Katalonian julistauduttua itsenäiseksi.

Lauantaina muutamaa tuntia aikaisemmin vannoi Madridissa oman virkavalansa Espanjan uusi pääministeri Pedro Sánchez. Hänen edeltäjänsä, korruptioskandaaliin uponnut Mariano Rajoy kaatui parlamentin luottamuslauseäänestyksessä perjantaina.

Muutokset Madridissa ja Barcelonassa saattavat avata uuden luvun Katalonian ja keskushallituksen suhteissa, jotka ovat olleet erittäin jännittyneet viime syksystä asti.

Aluehallitus haluaa tasavallan

Katalonian uutta aluehallitusta johtaa Quim Torra, joka edustaa itsenäisyysmielistä Junts per Catalunya -puoluetta. Torra vakuutti, ettei hänen aluehallituksensa lipeä itsenäisyystieltä.

–Tämä hallitus on sitoutunut toimimaan kohti itsenäistä, tasavaltalaista valtiota, Torra lupasi Katalonian parlamentissa, jossa itsenäisyyttä ajavien puolueiden edustajat huusivat "Llibertat, llibertat" (vapaus, vapaus).

Sosialistipuolueen johtaja Pedro Sánchez tarvitsi pääministeriksi nousuun baskien ja katalaanien äänet Espanjan parlamentissa.

Sosialisteilla on vain 84 parlamentin 350 paikasta. Hallituksen parlamenttituki on pienin sen jälkeen, kun Espanjan siirtyi demokratiaan vuonna 1975.

Kansanäänestys ei käy Sánchezille

Sánchez lupasi aloittaa neuvottelut Katalonian aluejohdon kanssa. Sánchez ei kuitenkaan hyväksy Katalonian itsenäisyyttä eikä edes kansanäänestystä asiasta. Hänen lähtökohtansa on sama kuin eronneella Rajoylla.

Quim Torra kehotti Sánchezia istuutumaan neuvottelupöytään.

Katalonian aluehallituksessa on kahdeksan miestä ja kuusi naista. Hallituksen tiedottaja on Elsa Artadi, joka korvasi viime hetkellä Jordi Turullin. Turull kuului erotettuun Carles Puigdemontin hallitukseen.

Turull istuu tutkintavankeudessa Madridin lähellä useiden muiden entisten kollegojensa kanssa.

Puigdemont odottaa Berliinissä saksalaisen osavaltiotuomioistuimen päätöstä siitä, luovutetaanko hänet Espanjaan.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: