"Tshekin Trumpin" puolue nousemassa vaalivoittoon - Maailma - Satakunnan Kansa

"Tshekin Trumpin" puolue nousemassa vaalivoittoon

21.10.2017 21:28

Alustavien tulosten mukaan Tshekin parlamenttivaalien voittajaksi näyttää odotetusti nousevan populistinen keskustaoikeistolainen ANO-puolue. ANO johtaa ääntenlaskua, ja äärioikeistolainen Vapaus ja suora demokratia -puolue (SPD) on toisena.

Tulokset on saatu noin 70 prosentista äänestyspaikkoja. Niiden perusteella ANO on saamassa liki 31 prosentin ja SPD noin 11 prosentin kannatuksen.

SPD:n kakkospaikkaa hätyyttelevät euroskeptinen ODS sekä piraattipuolue, joilla molemmilla on runsaan 10 prosentin kannatus.

Pääministeripuolue sosiaalidemokraatit vaikuttaa sen sijaan kärsivän kirvelevän vaalitappion. Alustavien tulosten perusteella puolue on jäämässä kuudenneksi alle kahdeksan prosentin kannatuksella.

Varsinaisia tuloksia odotetaan myöhemmin illalla.

ANOn perustaja on Tshekin Trumpiksi kutsuttu miljardööri Andrej Babis, joka vastustaa euroalueeseen liittymistä ja pakolaiskiintiöitä. Hän kuitenkin kannattaa yhtenäistä Eurooppaa eikä halua Tshekin eroavan EU:sta.

Hallitusneuvotteluista odotetaan vaikeita

ANO-puolueen etumatka on ollut kyselyissä selvä muihin puolueisiin nähden.

–  Mielestäni hän toimii politiikassaan kansan hyväksi, tuumi Prahassa äänestänyt eläkeläinen Alena Kolarova.

Kolarova kehui Babisin palauttaneen järjestyksen julkiseen talouteen ja veroihin, kun tämä toimi kolme vuotta valtiovarainministerinä.

Vaalien alla veikattiin, että Babisista tulisi uusi pääministeri, jos hänen puolueensa nousee parlamentin suurimmaksi, kuten kyselyt olivat ennustaneet.

Hallitusneuvotteluista odotetaan hankalia, sillä Babis on ollut viime aikoina mukana useissa skandaaleissa, minkä vuoksi osa puolueista ei halua tehdä yhteistyötä hänen kanssaan. Häntä muun muassa epäillään EU-tukien väärinkäytöstä ja menneisyydestä kommunistiagenttina Tshekkoslovakian aikana.

Oman lisänsä ongelmiin saattaa tuoda parlamentin jakaantuneisuus.

–  Odotan hankalaa tilannetta vaalien jälkeen, ehkä jopa kaaosta, koska Babis ei saa niin hyvää tulosta kuin odotettiin, arvioi politiikan asiantuntija Jiri Pehe.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: