Espanjan hallitus haluaa Kataloniaan vaalit ja aluehallitukselle potkut – itsehallintoa ei kuitenkaan viedä kokonaan - Maailma - Satakunnan Kansa

Espanjan hallitus haluaa Kataloniaan vaalit ja aluehallitukselle potkut – itsehallintoa ei kuitenkaan viedä kokonaan

Pääministeri Mariano Rajoy on listannut tänään toimet, joita hallitus ajaa Katalonian kriisin ratkaisemiseksi.

21.10.2017 16:48

Espanjan hallitus haluaa uudet vaalit Kataloniaan. Pääministeri Mariano Rajoy on listannut tänään toimet, joita hallitus ajaa Katalonian kriisin ratkaisemiseksi.

Rajoyn mukaan aluevaalit järjestetään puolen vuoden sisällä. Espanjalaismedia kertoi eilen, että hallitus olisi sopinut oppositiossa olevien sosialistien kanssa, että vaalit järjestetään tammikuussa.

Espanjan hallitus ei kuitenkaan aio hajottaa Katalonian nykyistä alueparlamenttia. Sen sijaan se haluaa erottaa Katalonian aluejohtajan Carles Puigdemontin ja muut aluehallituksen jäsenet, jotka sen mukaan rikkoivat lakia Katalonian itsenäisyysäänestyksen yhteydessä.

Hallitus tarvitsee toimilleen Espanjan senaatin hyväksynnän. Senaatin odotetaan päättävän hallituksen ehdotuksista viikon kuluessa. Pääministeri Rajoyn puolueella on senaatissa enemmistö.

Kansanäänestys rikkoi perustuslakia

Rajoyn mukaan Katalonialta ei ole tarkoitus viedä kokonaan itsehallintoa. Espanjan perustuslain mukaan keskushallinnolla on oikeus rajoittaa maakunnan itsehallintoa artiklan 155 nojalla.

Artiklan mukaan autonominen alue voidaan pakottaa noudattamaan lakia laillisuuden ja kansallisen edun suojelemiseksi, jos se ei noudata lakia tai jos se vakavasti vahingoittaa Espanjan etua.

Katalonian aluehallinto järjesti lokakuun alussa kansanäänestyksen alueen itsenäistymisestä, vaikka Espanjan hallitus vastusti äänestystä kiivaasti ja maan perustuslakituomioistuin totesi sen laittomaksi.

Aluejohtaja Puigdemont on ilmoittanut vastaavansa hallituksen esityksiin puheessa, jonka hän aikoo pitää tänään iltakymmeneltä Suomen aikaa.

Barcelonassa osoitetaan taas mieltä

Barcelonaan odotetaan tänään illalla suurmielenosoitusta, jossa vastustetaan maakunnan itsehallintoon puuttumista sekä kahden katalaanivaikuttajan vangitsemista.

Espanja määräsi maanantaina vangittaviksi itsenäisyyttä ajavan ANC-liikkeen johtajan Jordi Sanchezin ja katalaanien kulttuuria edistävän järjestön Omnium Culturalin johtajan Jordi Cuixartin. Heidän katsotaan lietsoneen viime kuussa järjestettyjä mielenosoituksia.

Itsehallintoon puuttumisen on pelätty aiheuttavan levottomuuksia. Katalonialla on tällä hetkellä laaja itsehallinto muun muassa hallinnossa, koulutuksessa ja terveydenhuollossa. Sillä on myös omat poliisivoimat.

Puigdemont on uhannut alueen julistautuvan itsenäiseksi yksipuolisesti, jos itsehallintoa heikennetään.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: