Pelastusviranomaiset: Kataloniassa 38 ihmistä loukkaantunut – poliisi hyökkäsi voimalla itsenäisyysäänestystä vastaan - Maailma - Satakunnan Kansa

Pelastusviranomaiset: Kataloniassa 38 ihmistä loukkaantunut – poliisi hyökkäsi voimalla itsenäisyysäänestystä vastaan

38 ihmistä on loukkaantunut Katalonian itsenäisyysäänestyksessä, kun poliisi otti kovat otteet käyttöön.­

1.10.2017 13:25

Espanjan Kataloniassa pelastusviranomaiset kertovat hoitaneensa 38:aa ihmistä, jotka ovat loukkaantuneet poliisin käytettyä voimatoimia itsenäisyysäänestyksen yhteydessä. Asiasta uutisoi esimerkiksi AFP . Espanjan poliisi on ampunut kumiluoteja ihmisiä kohti, kertovat muun muassa Guardian ja Sky News sekä AFP:n silminnäkijälähteet.

Espanjan poliisi on vaikeuttanut monin eri tavoin itsenäisyysäänestystä. Esimerkiksi Barcelonasta pohjoiseen sijaitsevassa Gironassa poliisi runnoi tiensä äänestyspaikkana toimivaan kouluun. Poliisi rikkoi rakennuksen oven vasaralla takavarikoidakseen äänestysuurnat.

Espanjan hallituksen ja perustuslakituomioistuimen mukaan Katalonian tämänpäiväinen kansanäänestys on laiton. Äänestysuurnia ja -lipukkeita on takavarikoitu Barcelonassa, maan sisäministeriö kertoo Twitterissä. Äänestys Katalonian itsenäistymisestä alkoi Suomen aikaa kello kymmeneltä.

Ex-ministeri: En ole varma riittääkö tämä itsenäistymiseen

Kansanäänestys pidetään hyvin vaikeissa olosuhteissa, Katalonian aluehallituksen entinen ministeri Joaquim Nadal kertoo Gironasta puhelimitse STT:lle.

–  Espanjan hallituksen reaktio on vastoin demokratian periaatteita, aiemmin 23 vuotta Gironan pormestarinakin toiminut Nadal sanoo.

–  Näillä teoilla hallitus pyrkii minimoimaan kansanäänestyksen vaikutukset, hän lisää.

Tuloksella on kuitenkin todella suuri merkitys Espanjan tulevaisuuden kannalta, Nadal tähdentää.

–  Koskaan aikaisemmin ei ole ollut näin paljon ihmisiä, jotka haluavat tästä asiasta äänestää, mutta riittääkö tämä poliittinen liike itsenäistymiseen, sitä emme tiedä.

"Tulosta tärkeämpää on se, mitä huomenna tapahtuu"

Tulosta tärkeämpää onkin se, mitä huomenna tapahtuu – aloittaako Espanjan hallitus Katalonian kanssa dialogin ja mitä Katalonian edustajille Espanjan parlamentissa käy, Nadal kysyy.

–  Poliisin sotkeuduttua äänestykseen kyse ei kuitenkaan ole enää vain siitä, onko äänestys laiton vai ei, vaan myös siitä, miten Espanja polkee yksilönvapauksia ja pyrkii tukahduttamaan yhteiskunnallisen liikkeen. Jo nyt ihmiset ovat varsin vihaisia Espanjan hallitusta kohtaan, Nadal huomauttaa.

–  Se näistä tapahtumista jää kytemään. Oloni on hyvin skeptinen ja pessimistinen.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?