Mitä tähän mennessä tiedetään toimittaja Kim Wallin kuolemasta tanskalaisessa sukellusveneessä? - Maailma - Satakunnan Kansa

Mitä tähän mennessä tiedetään ruotsalaistoimittajan kuolemasta? Epäillyn selitykset vaihtelevat

UC3 Nautilus -nimeä kantava sukellusvene on Peter Madsenin johtaman harrastajaseuran rakentama. Alus nostettiin merestä sen upottua perjantaiaamupäivällä 11. elokuuta.

24.8.2017 10:47

Ruotsalaistoimittaja Kim Wallin salaperäinen kuolema kuohuttaa maailmaa. Wallin oli tarkoitus tehdä feature-artikkelia tanskalaisesta keksijästä Peter Madsenista. Juttua varten hän nousi Madsenin rakentamaan sukellusveneeseen torstai-iltana 10. elokuuta noin kello 19.

Kaksikon oli tarkoitus käydä sukellusveneellä lyhyellä ajelulla, mutta alus ei palannut satamaan sovittuun aikaan mennessä.

Viimeinen havainto aluksesta on risteilylaivan matkustajan ottama valokuva kello 20.30.

Peter Madsen on keksijä, joka sukellusvenehankkeensa lisäksi kehittää avaruusraketteja. Hän on haaveillut muun muassa lähettävänsä tanskalaisen astronautin avaruuteen harrastajavoimin.

Yöllä sukellusvenettä alettiin kaivata takaisin. Meripelastus lähti etsimään alusta.

Myöhemmin selvisi, että Madsen oli lähettänyt torstai-iltana aluksen miehistölle tekstiviestin, jossa hän syytä ilmoittamatta peruutti perjantaille suunnitellun messumatkan.

Wallin poikaystävä teki toimittajasta katoamisilmoituksen poliisille kello 02.30 torstain ja perjantain välisenä yönä.

Vuonna 1987 syntynyttä Kim Wallia on kutsuttu loistavaksi toimittajaksi, joka matkusti juttujen perässä ympäri maailmaa.

Sukellusveneestä saatiin seuraava havainto perjantaiaamuna. Suunnilleen keskellä Juutinrauman salmea sijaitsevalta majakalta ilmoitettiin näköhavainto aluksesta. Madseniin saatiin myös radioyhteys. Madsen kertoi, että sukellusvene on matkalla kohti satamaa.

Noin puoli tuntia aluksen löytymisen jälkeen se upposi yhtäkkiä. Madsen pelastautui hyppäämällä veteen.

Kim Wall oli kadonnut.

Madsenin vaihtuvat selitykset

Madsen pidätettiin epäiltynä taposta. Sukellusvene, joka oli uponnut vain 7 metrin syvyyteen, nostettiin pintaan. Sukellusveneestä ei löytynyt Kim Wallin ruumista.

Madsenin mukaan alus upposi painolastivesitankissa olleen ongelman vuoksi.

Tanskan poliisi alkoi epäillä, että Madsen upotti sukellusveneen tahallaan peittääkseen rikoksen jälkiä.

Artikkeli jatkuu kuvan jälkeen:

Sukellusvene upposi nopeasti 7 metrin syvyyteen, kun se oli palaamassa satamaan. Madsenin mukaan aluksen painolastivesitankeissa oli pientä vikaa, joka yllättäen paheni.

Peter Madsen kertoi, että oli jättänyt toimittajan torstai-iltana kello 22.30 Halvandet-nimiseen rantaravintolaan. Kim Wallin poikaystävä kuuluu Kööpenhaminan edustalla sijaitsevan ravintolan omistajiin. Ravintolan valvontakameramateriaali toimitettiin poliisille.

Madsen muutti tarinaansa. Nyt hän kertoi, että sukellusveneessä tapahtui onnettomuus, jossa Kim Wall kuoli. Ruumista ei löytynyt, koska keksijä väitti haudanneensa sen mereen. Tarkkaa paikkaa hän ei kertonut.

Teknisissä tutkimuksissa sukellusveneestä löytyi runsaasti Kim Wallin verta.

Tanskan viranomaiset tekivät etsintöjä lähellä ruumiin löytöpaikkaa keskiviikkona.

Ruumis ajautuu rantaan

Tapahtumasarja sai yllättävästi lisää valoa 21. elokuuta. Ohi ajanut pyöräilijä havaitsi ruumiin rantavedessä Kööpenhaminan eteläpuolella. Ruumis oli pelkkä torso, siltä puuttuivat pää, kädet ja jalat.

Kaksi päivää myöhemmin ruumis tunnistettiin DNA:n perusteella Kim Walliksi. Ruumiista löytyi metallia, jolla sitä yritetty upottaa. Ruumista oli myös vahingoitettu siten, ettei sen sisään jäisi kelluttavaa ilmaa.

Peter Madsen on asianajajansa välityksellä ilmoittanut olevansa helpottunut poliisin tekemistä löydöistä. Hän kiistää syyllistyneensä rikokseen.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: