Miksi Donald Trump hyökkää postiäänestystä vastaan? - Maailma - Satakunnan Kansa

Miksi Donald Trump hyökkää postiäänestystä vastaan, vaikka äänesti itse postitse? – Ehdotus vaalien lykkäyksestä saattaa olla pohjustus vaalipäivän juonelle

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump väläyttää presidentinvaalien siirtämistä. Todellisuudessa Trump tietää, että vaalien siirtäminen on käytännössä mahdotonta.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump väittää postiäänestämistä epäluotettavaksi, vaikka tutkimukset sanovat täysin muuta. Trump äänesti itse viime vaaleissa postitse.

1.8.2020 9:29

– Tämän vuoden vaaleista tulee postiäänestämisen takia historian epätarkimmat ja vilpillisimmät, Yhdysvaltain presidentti Donald Trump sanoi torstai-iltana.

Siksi Trumpin mukaan olisi paikallaan lykätä vaaleja, kunnes kansalaiset pystyvät äänestämään turvallisesti fyysisillä äänestyspaikoilla ilman koronapelkoa.

Jo huhtikuussa Trumpin vastaehdokas, demokraattien Joe Biden sanoi toimittajille epäilevänsä, että Trump yrittää lykätä vaaleja. Silloin Trump tyrmäsi ajatuksen, mutta kommentissaan hän erehtyi luulemaan, että hänellä ylipäätään olisi valta päättää lykkäämisestä.

Trumpin suusta vaalien lykkäysehdotusta ei ole aiemmin kuultu, mutta postipostiäänestämistä hän on väittänyt täysin epäluotettavaksi jo kuukausien ajan.

Miksi Trump lyttää postiäänestämisen ja ehdottaa vaalien lykkäämistä?

Vaalivilppi Yhdysvalloissa olematonta

Käydään ensin läpi varmat kysymykset.

Lykätäänkö vaaleja? Ei takuulla.

Tyrmäys tuli äkkiä sekä demokraateilta että Trumpin oman puolueen republikaanien kärkipoliitikoilta.

Yhdysvalloissa ei ole koskaan siirretty vaaleja edes sota-aikana. Lykkäys edellyttäisi hyväksyntää edustajainhuoneelta, senaatilta ja presidentiltä itseltään. Pelkkä demokraattien enemmistö edustajainhuoneessa tekee lykkäämisestä käytännössä mahdotonta.

Myös Trumpin kampanjatoimisto peruutteli. Vaalivilppiväitteet saattavat nimittäin laskea myös Trumpin omien kannattajien äänestysintoa.

Onko postiäänestyksessä vilpin uhka?

Ei, kertovat lukuisat tutkimukset. Vaalivilppi on Yhdysvalloissa tutkimusten mukaan ylipäätään erittäin harvinaista ja niin marginaalista, ettei sillä ole vaikutusta vaalitulokseen.

Huvittavaksi Trumpin väitteet postiäänestämisen vilpillisyydestä tekee se, että hän äänesti itse viime vaaleissa postitse.

Takamatka kasvaa, retoriikka kiihtyy

Miksi Trump sitten käy postiäänestämistä vastaan ja haluaa lykätä vaaleja?

Ensimmäinen selitys löytyy gallupeista. Niissä demokraattien vastaehdokas Joe Bidenin etumatka Trumpiin on jatkuvasti kasvanut koronaepidemian edetessä. Viimeisimmissä mielipidemittauksissa Biden on johtanut Trumpia keskimäärin noin 11 prosentilla.

Yhtä matkaa Bidenin etumatkan kanssa on kiihtynyt Trumpin retoriikka.

Ulkopoliittisen instituutin (Upi) johtaja Mika Aaltola sanoo, että kyse on myös Trumpille tyypillisestä hämäyksestä.

Hieman ennen Trumpin lykkäys-tviittiä Yhdysvaltain kauppaministeriö kertoi maan talouden romahtaneen huhti–kesäkuussa vuositason luvuiksi muutettuina lähes 33 prosenttia. Pudotus on suurin sitten toisen maailmansodan.

Ehdotuksellaan Trump pyrkii samalla luomaan kuvaa vilpillisestä, kierosta ja rikkinäisestä poliittisesta järjestelmästä.

Upin Aaltola toteaa, että Trump haluaa esiintyä äänestäjilleen Washingtonin ja vakiintuneen poliittisen järjestelmän ulkopuolisena, vaikka istuu Valkoisessa talossa.

Tätä kuvaa Trump ruokkii levittämällä epäilyjä vilpillisestä äänestystavasta.

Kyse on samaan aikaan kampanjastrategiasta ja varautumisesta vaalitappioon.

Kunnioittaako Trump vaalitulosta?

Synkin selitys Trumpin lykkäysehdotukselle piilee epäilyissä siitä, että Trump ei suostuisi luopumaan vallasta, vaikka hän häviäisi marraskuun vaalit.

Tätä on pohdittu vakavissaan Yhdysvaltain tiedotusvälineissä ja tutkijoiden piirissä.

Myös Trumpin entinen asianajaja Michael Cohen sanoi viime vuonna kongressin kuulemisessa epäilevänsä, ettei Trump luopuisi vallasta suosiolla, vaikka häviäisi vaalit.

Trump itse ei suostunut sanomaan, kunnioittaisiko hän vaalitulosta vai ei, kun tv-kanava Fox kysyi asiaa presidentiltä pari viikkoa sitten.

Miten presidentti edes pystyisi estämään tappionsa toteutumisen?

Mika Aaltolta sanoo, että Trump saattaisi julistautua voittajaksi vaalipäivän äänien perusteella, koska laajan postiäänestämisen takia vaalituloksen saaminen saattaa viivästyä seuraavaan päivään.

Aaltolan mukaan kahden voittajaksi julistautuneen presidentin tilanne on kuitenkin epätodennäköinen.

Vaalipäivän ja postiäänestyksen tulosten pitäisi poiketa huomattavasti, jotta Trump voisi temppunsa tehdä, mutta tutkimusten mukaan kumpaakin äänestystapaa käyttävät melko tasapuoliset molemmat puolueet.

Viime vaaleissa postitse äänesti lähes neljännes

Koronaepidemian vuoksi todella monet äänestävät marraskuun vaaleissa postitse.

Valtaosa osavaltioista sallii postiäänestämisen, ja ainakin viidessä osavaltiossa äänestys järjestetään kokonaan postin välityksellä. Jo viime presidentinvaaleissa 2016 postitse äänesti lähes neljännes äänestäneistä.

Postiäänestykselle Trump ei mahda mitään.

Epäilyjä levittämällä hän pohjustaa pahimmillaan julistautumista vaalivoittajaksi, vaikka vaaleissa tulisi todennäköiseltä näyttävä tappio.

Tällöin käsillä olisi täysi kaaos, jossa vaalivoittajaksi olisi seuraavana päivänä julistautunut kaksi presidenttiä. Mitä sanoisi oikeuslaitos, muu hallinto ja poliitikot? Mitä ajattelisi riviäänestäjä?

Yhdysvaltain demokratian, poliittisen vakauden, maailmantalouden ja koko globaalin järjestyksen vuoksi on toivottava, että näin ei käy.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut