kambodza kansanmurha: veli numero kaksi sai elinkautisen vasta yli 30 vuotta myöhemmin - Maailma - Satakunnan Kansa

Tuntematon mies Kambodzhan kansanmurhan takana – Veli numero kaksi tuomittiin elinkautiseen vasta yli 30 vuotta myöhemmin

Lännessä eräs Pol Potin lähimmistä miehistä tunnettiin "Kambodzhan Himmlerinä". Harva voisi kuvitella natsijohtajan kulkemassa vapaana Berliinin kadulla 40-luvun lopulla. Toisin oli Kambodzhassa, jossa kansanmurhaan osallistuneet punakhmerijohtajat elivät vapaina vielä 2000-luvulla.

Veli numero kahtena tunnettu punakhmerijohtaja Nuon Chea sai tuomion Kambodzan kansanmurhasta vasta vuonna 2018.

10.8.2019 20:40

Monen hirmuhallitsijan nimi on painunut pysyvästi historiakirjoihin. Adolf Hitlerin ja Josif Stalinin ohella Kambodzhan Pol Pot on jättänyt puumerkkinsä myöhemmille sukupolville. Jotkut julmuuksiin osallistuneet eivät koskaan nouse suuren yleisön tietoon – vaikka kontolla olisi kansanmurha.

Viime sunnuntaina Pol Potin oikeaksi kädeksi kutsuttu entinen punakhmerijohtaja Nuon Chea kuoli 93-vuotiaana. "Veli numero kahtena" paremmin tunnettu Nuon Chea on vähemmän tunnettu vaikuttaja Kambodzhan verisen historian takana. Historian tutkijoiden mukaan hän oli kuitenkin aivot punakhmerien ideologian taustalla ja keskeinen osa kansanmurhan täytäntöönpanoa.

Villimpien väitteiden mukaan hänellä olisi ollut jopa enemmän vaikutusvaltaa maansa kehitykseen ja politiikkaan kuin Pol Potilla itsellään.

Tavoitteena tasa-arvoinen maatalousyhteiskunta

Lähes kaksi miljoonaa kambodzhalaista kuoli arvioiden mukaan punakhmerien ja heidän johtajansa Pol Potin hallinnon aikana. Määrä vastaa lähes neljäsosaa silloisesta kansasta.

Poliittinen ryhmä tavoitteli Kambodzhan palauttamista muinaisen khmerien valtakunnan kaltaiseen loistoon. Punakhmereille ihannevaltio tarkoitti maatalousyhteiskuntaa, jossa ei ollut luokkia, riistoa eikä rikkaita tai köyhiä ihmisiä.

Punakhmerien tavoitteena oli toteuttaa yhteiskunnan muutos radikaaliin kommunistiseen ideologiaan pohjaavan ohjelman mukaan. Sekä Pol Pot että useat hänen lähipiirissään opiskelivat Pariisissa, jossa he tutustuivat Marxin ja Stalinin ajatuksiin. Nuon Chea suoritti lakiopintoja Thaimaassa ja löysi äärivasemmistolaiset aatteet vasta myöhemmin.

Tasa-arvoistamista tehtiin pakkokeinoin. Punkhmerien oikeudenkäynneistä raportoiva verkkosivusto Cambodia Tribunal Monitor kertoo, että uuden yhteiskuntajärjestelmän rakentamiseksi punakhmerit lakkauttivat rahan, vapaat markkinat ja tavanomaisen koulutuksen sekä kielsivät uskonnon harjoittamisen ja perinteisen khmer-kulttuurin.

Samalla katosivat yksityisomistus ja vapaa-ajan harrastukset. Yliopistot ja koululaitokset suljettiin, samoin kuin kirkot ja kaupat. Ne muuttuivat vankiloiksi, talleiksi, viljamakasiineiksi ja uudelleenkoulutusleireiksi. Ihmiset siirrettiin kaupungeista maaseutujen työleireille.

Kambodzhalaisia punakhmerijohtajia ja heidän kannattajiaan ikuistettiin Kambodzhan pääkaupungissa Phnom Penhissä vuonna 1975. Vasemmalla Pol Pot ja hänen vieressään Nuon Chea.

Veli numero kaksi sai tuomion vasta vanhoilla päivillään

Oikeudenkäyntien alkaminen kesti vuosikausia.

Punakhmerien valtakausi päättyi vuonna 1979. Chicago Tribune -lehden toimittaja tapasi Nuon Chean 27 vuotta myöhemmin. Vielä tuolloin, vuonna 2006, Veli numero kaksi eli vapaana miehenä maassa, jossa hän osallistui kansansa järjestelmälliseen hävittämiseen.

Hän sai elinkautisen rangaistukseen rikoksista ihmisyyttä vastaan vuonna 2014. Vasta vuosi ennen kuolemaansa Nuon Chea todettiin syylliseksi kansanmurhaan.

BBC:n mukaan hän pysyi uhmakkaana kuolemaansa saakka: Hän ei osoittanut katumuksen merkkejä, vaan pikemminkin tunteettomuutta uhreja kohtaan. Kerran hän jopa esitti väitteen, että punakhmerien toimet tehtiin silkasta "ystävällisyydestä".

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos