Suomalaiset Nora ja Jenny, 19, olivat uima-altaassa, kun Kalifornian raju järistys iski: ”tilanne oli jännittävä, sillä emme ole kokeneet aikaisemmin vastaavaa” - Maailma - Satakunnan Kansa

Suomalaiset Nora ja Jenny, 19, olivat uima-altaassa, kun Kalifornian raju järistys iski: ”tilanne oli jännittävä, sillä emme ole kokeneet aikaisemmin vastaavaa”

Voimakas maanjäristys oli Etelä-Kaliforniassa jo toinen kahden päivän sisään.

Jenny Kantola (vas.) ja Nora Söderlund poseerasivat uima-altaassa Murrietassa vain noin 20 minuuttia ennen maanjäristystä.

6.7.2019 9:33

Eteläistä Kaliforniaa perjantai-iltana paikallista aikaa ravistellut voimakas maanjäristys on koskettanut myös monia alueen suomalaisia. Helsinkiläinen Nora Söderlund ja hollolalainen Jenny Kantola kokivat tärähtelyn erikoisessa tilanteessa, uima-altaassa polskiessaan.

19-vuotiaat ystävykset ovat lomailleet ystäviensä luona Murrietan kaupungissa jo kuukauden ajan. Reilun sadantuhannen asukkaan pikkukaupunki sijaitsee noin 125 kilometrin päässä Los Angelesista etelään.

Perjantai-iltana kello kahdeksan jälkeen paikallista aikaa nuoret naiset olivat iltauinnilla uima-altaassa, kun heidän paikalliset ystävänsä ryntäsivät ulos.

– He pyysivät meitä nousemaan pikaisesti ylös altaasta. Olimme hieman hämmentyneitä, miksi, mutta kun pääsimme ylös altaasta, tunsimme kuinka maa tärisi, Söderlund kuvailee.

Myös uima-altaan ja pienemmän pihaporealtaan vesi oli alkanut aaltoilla sekä tuulikello heilua voimakkaasti, suomalaiset kertovat. Heitä majoittavat paikalliset alkoivat heti kerrata toimintaohjeita sille varalle, että järistys voimistuisi edelleen.

– Tilanne oli jännittävä, sillä emme ole kumpikaan aikaisemmin kokenut vastaavaa, Söderlund ja Kantola myöntävät.

”Nyt osaamme toimia”

Tapahtuneen jälkeen naiset seurasivat tarkoin paikallisia uutisia maanjäristyksestä. Heidän paikallisten ystäviensä talo ei onneksi vaurioitunut vavahteluissa.

7,1 magnitudin järistys on jo toinen järistys alueella kahden päivän sisään, sillä torstaina maa järisi Kaliforniassa 6,4 magnitudin voimalla. Kummankin järistyksen keskus on ollut lähellä pohjoisemmassa sijaitsevaa Ridgecrestin paikkakuntaa, jonne on Murrietasta noin 270 kilometrin matka.

Uutiskanava CNN:n mukaan perjantain järistys tuntui Meksikossa saakka. Se oli jopa kymmenen kertaa voimakkaampi kuin torstain esijäristys, ja lisää maanjäristyksiä voi olla luvassa.

Hurjasta kokemuksesta huolimatta Söderlundin ja Kantolan loma Kaliforniassa jatkuu vielä muutaman viikon ajan. Tunnelmat ovat heidän mukaansa jännittyneet, mutta eivät niinkään pelokkaat.

– Koskaan ei tiedä, milloin seuraava järistys tulee, tai kuinka voimakas se on. Onneksi ystävämme ohjeisti meitä hyvin. Nyt osaamme toimia, mikäli tulisi voimakkaampi järistys, naiset toteavat.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut