Ulkoministeri Haavisto: Siirtolaisten saapuminen Kreikan rajalle näyttää organisoidulta - Maailma - Satakunnan Kansa

Ulkoministeri Haavisto: Siirtolaisten saapuminen Kreikan rajalle näyttää organisoidulta – "Ihmiset ovat lähteneet liikkeelle väärin odotuksin"

Turkki tavoittelee EU:lta lisää apua pakolaiskysymyksen ratkaisemiseksi, ulkoministeri Pekka Haavisto arvioi.

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) sanoo, että EU pitää kiinni Turkin ja EU:n välisestä pakolaissopimuksesta.

2.3.2020 19:54

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) sanoo, että siirtolaisten saapuminen Kreikan rajalle näyttää olevan organisoitua, eikä pakolaisten spontaania siirtymistä rajalle.

– On vaikea sanoa, miten tällaista tietoa on levitetty, että raja olisi auki Kreikkaan, mutta ihmiset ovat selvästi lähteneet liikkeelle väärin odotuksin.

Kreikan ulkoministeri on samassa käsityksessä, että pakolaisten tulo rajalle on organisoitua. Haavisto keskusteli Kreikan ulkoministerin kanssa sunnuntaina.

Turkin ja Kreikan rajalla olevat tuhannet siirtolaiset ovat Haaviston mukaan suurelta osin sellaisia, jotka ovat oleskelleet Turkissa pidempään. Kyse ei siis ole Syyriasta viime päivien sotatoimien ajamana lähteneistä ihmisistä.

Turkki avasi rajan

Siirtolaisia on saapunut Kreikan rajalle perjantaista lähtien, jolloin kävi ilmi, ettei Turkki aio estää pakolaisten pyrkimistä EU:hun. Lauantaina Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan vahvisti, ettei rajanylityksiä enää estetä.

Haavisto arvioi, että Turkin tavoitteena on saada EU:lta apua pakolaiskysymykseen. Turkki kokee, ettei maa ole saanut EU:lta riittävästi tukea.

– Turkin suurin huoli on niistä noin miljoonasta syyrialaisesta, jotka ovat lähellä Turkin rajaa. Turkki pelkää ymmärrettävästi, että pakolaismäärä kasvaa kovasti, ja että voimavarat ongelman ratkaisemiseksi loppuvat.

Haavisto sanoo, että lyhyellä aikavälillä on tärkeintä saada akuutit sotatoimet rauhoitettua ja pystyä auttamaan taisteluiden jalkoihin jääneitä siviilejä.

Ulkoministerit koolle perjantaiksi

Haavisto sanoo toivovansa, että EU:n ja Turkin välinen sopimus pakolaisista säilyy voimassa.

Vuonna 2016 solmitun sopimuksen mukaan Turkki estää siirtolaisia saapumasta EU:hun ja EU puolestaan maksaa Turkille pakolaistilanteen aiheuttamista kustannuksista.

– EU:n näkökulmasta mikään ei ole muuttunut, eikä sopimus lakannut olemasta voimassa.

Haavisto sanoo, että on liian aikaista ottaa kantaa siihen, voisiko EU maksaa Turkille lisää pakolaissopimuksen säilyttämisestä.

– EU tulee muodostamaan kokonaiskuvaa, kun EU:n ulkoministerit tapaavat perjantaina Zagrebissa. Tärkeintä on, että Turkki ja EU pääsisivät neuvottelemaan pakolaiskysymyksestä ja sopimus saataisiin pidettyä voimassa.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos