Niels Högel myrkytti 85 potilastaan ja sai tuomion sarjamurhasta - Maailma - Satakunnan Kansa

"Elvyttäjä-Rambo" Niels Högel myrkytti 85 potilastaan ja sai tuomion sarjamurhasta – sairaanhoitajalla oli todistus erinomaisesta työstä

Saksalainen sairaanhoitaja kykeni hirmutekoihin, koska ensimmäiset hälyttävät merkit jätettiin huomiotta. Epäilysten herättyä Niels Högel siirrettiin pois yksiköstä, mutta hän sai työnantajalta mukaansa todistuksen "erinomaisesta työstä". Sen turvin mies sai uuden työpaikan, jossa tappoi mahdollisesti vielä 60 potilasta.

Entinen sairaanhoitaja Niels Högel tuomittiin Saksassa elinkautiseen 85 potilaansa murhasta. Högel esiintyi oikeudessa yhdessä asianajajiensa Ulrike Baumannin ja Kirsten Hüfkenin kanssa.

7.6.2019 17:05

Totuus on eittämättä taruakin ihmeellisempää. Tämän sai todeta saksalaistuomari Sebastian Bührmann käsitellessään Saksassa paljastunutta sarjamurhatapausta. Kyseessä on pahin murhasarja Saksassa sitten toisen maailmansodan.

Entinen sairaanhoitaja Niels Högel, 42, tuomittiin torstaina elinkautiseen vankeusrangaistukseen 85 potilaansa murhasta.

Syyttäjän mukaan Högel myrkytti potilaitaan tarkoituksenaan tehdä vaikutus kollegoihinsa. Ensin hän annosteli potilailleen tappavan määrän sydänlääkettä ja yritti sen jälkeen näyttävästi elvyttää näitä. Högelin entisen työkaverit ovat kertoneet medialle tämän toimineen aina saman kaavan mukaan: tosipaikan tullen Högel kiirehti paikalle, työnsi kollegansa sivuun ja ryntäsi potilaan luo. Sankarimaisen toimintansa ansiosta mies sai lempinimen "Elvyttäjä-Rambo".

Syyttäjä vaati Högelille rangaistusta 97 murhasta. Poliisi uskoo, että todellisuudessa Högelin vastuulla on vieläkin useamman potilaan henki. Mahdolliset todisteet ovat kuitenkin tuhoutuneet polttohautauksen mukana. Högel itse on myöntänyt 55 murhaa.

Högel sanoi oikeudessa, ettei hän muista, mitä tapahtui potilaille, joiden kuolemaan hänellä epäillään olleen osuutta. Saksalaislehti Süddeutsche Zeitung kertoo Högelin puhuneen asiasta aivan kuin mistä tahansa tavanomaisesta tapahtumasta. Hän ei osoittanut sympatiaa tai katumusta.

Saksan Oldenburgin tuomioistuin langetti miehelle maan ankarimman version elinkautisesta. Sen mukaan elinkautisvangilla ei ole mahdollisuutta vapautua ennen kuin hän on istunut tuomiotaan 15 vuotta. Tämän jälkeen vanki voi yleensä hakea pääsyä ehdonalaiseen. Sitä voidaan kuitenkin viivästyttää määrittelemättömän ajan.

Kuolemien ja elvytysten määrä ryöpsähti

Murhien sarja katkesi vuonna 2005, kun hoitajakollegat saivat Högelin kiinni Delmenhorstin sairaalassa tämän ollessa peukaloimassa potilaan insuliinipumppua. Högel tuomittiin murhayrityksestä seitsemän vuoden vankeuteen. Muiden Högelin hoitamien, jo menehtyneiden potilaiden omaiset vaativat tutkimusten laajentamista.

Vuonna 2015 päättyneessä toisessa oikeudenkäynnissä Högel tuomittiin kahdesta murhasta ja kahdesta murhayrityksestä. Oikeudenkäynnin aikana Högel tunnusti psykiatrille tappaneensa jopa 30 ihmistä, kertoo Britannian yleisradio BBC uutisissaan. Tunnustuksen jälkeen tutkintoja laajennettiin. Tapauksen selvittämiseksi 130 Högelin entisen potilaan ruumiit kaivettiin esiin ja niistä etsittiin merkkejä lääkkeistä, jotka olisivat voineet aiheuttaa sydänpysähdyksen.

Oldenburgin sairaalan tilastot osoittavat BBC:n mukaan, että kuolemien ja elvytysten määrä yli kaksinkertaistui Högelin ollessa töissä.

Murhasarjan paljastuttua tutkijat haluavat selvittää, miten on mahdollista, että Högel onnistui tappamaan niin paljon ihmisiä, ja miksei sairaaloissa ollut turvajärjestelyjä, jotka olisivat voineet estää tapahtuneen.

Saksalaismedioiden mukaan Högel siirrettiin pois yksiköstä, jossa hän työskenteli, kun ensimmäiset epäilykset hänen toimistaan olivat heränneet. Siitä huolimatta hänelle myönnettiin "erinomaisesta työstä" todistus, jota hän hyödynsi löytääkseen uuden työpaikan toisesta sairaalasta. Siellä hän on saattanut tappaa vielä 60 potilasta.

Psykiatrian professorin arvion mukaan Niels Högel saattaa olla äärimmäisen narsistinen persoona ja riippuvainen ulkoisista tunnustuksista, joiden avulla hän pyrkii kohottamaan heikkoa itsetuntoaan.

Äärimmäisen narsistinen henkilö?

Saksalaismedia kertoo, että Högel on elänyt onnellisen lapsuuden ja hänen elämänsä on ollut järjestyksessä myös aikuisiällä. Mitään vihjeitä ei ole siitä, miksi hän syyllistyi lukuisiin murhiin.

Entinen sairaanhoitaja on selittänyt tekojaan ikävystymisellä. Hän kertoi olleensa tylsistynyt ja halunneensa harjoittaa "erinomaisia elvytystaitojaan".

Saksalainen lääkäri ja psykiatrian professori Karl Beine kommentoi Deutsche Wellelle, että on mahdollista, ettei Högel enää kestänyt nähdä vakavasti sairaita tai kuolevia potilaita, ja päätti siksi ottaa ohjat omiin käsiinsä.

Toisaalta on tiedossa, että Högel aiheutti hätätilanteita saadakseen loistaa onnistumisillaan. Se voi Beinen mukaan viitata siihen, että Högel on äärimmäisen narsistinen henkilö ja riippuvainen ulkoisista tunnustuksista, joiden avulla hän pyrkii kohottamaan heikkoa itsetuntoaan.

Beine kuvaili Högeliä turtuneeksi ihmiseksi, jolla ei enää ole empatiakykyä. Hänen mukaansa entinen hoitaja ei vielä tähän päivään mennessä ole täysin ymmärtänyt sitä tavatonta tuskaa, jota hänen tekonsa ovat uhrien perheille aiheuttaneet.

– Emme saa koskaan tietää hänen täsmällisiä motiivejaan, Beine sanoi.

Myrkkyhoitajia on ollut Suomessakin

Högelin teko ei ole ainutlaatuinen, joskin se on mittaluokassaan poikkeuksellinen. Potilaitaan murhanneita hoitajia on paljastunut Suomessakin.

Myrkkyhoitajana tunnettu Aino Nykopp-Koski murhasi viisi potilastaan ja syyllistyi viiteen murhanyritykseen vuosina 2005–2009. Hän myrkytti iäkkäät potilaansa lääkkeillä. Nykopp-Koski suorittaa tällä hetkellä elinkautista vankeusrangaistusta.

Sairaanhoitaja Katariina Pantila sai elinkautisen tuomion murhattuaan vanhuksen insuliinilla vuonna 2007 Ylöjärvellä. Pantilalle luettiin syyte myös kahdeksan kuukauden ikäiseen vauvaan kohdistuneesta murhanyrityksestä. Pantila pisti vauvaan insuliinia, mutta vauva pelastui päästyään ripeästi sairaalahoitoon. Pantila kuoli sittemmin Turun vankilassa.

Varsinais-Suomen käräjäoikeus tuomitsi vuonna 2015 elinkautiseen vankeusrangaistukseen Lembit Kapasen, joka myrkytti 84-vuotiaan potilaansa sydämen vajaatoimintaan tarkoitetulla lääkkeellä. Valehoitajana toiminut Kapanen sai uhrin rakastumaan itseensä, ja yritti sitä hyväksikäyttäen viedä vanhukselta rahaa. Kapanen oli yrittänyt surmata uhrinsa jo kolme kertaa ennen kuin uhri lopulta menehtyi.

Kapanen toimi hoivapalveluyrittäjänä Salossa. Murhan lisäksi hänet todettiin syylliseksi muun muassa kolmeen murhanyritykseen ja luvattomaan terveydenhuollon ammattitoimen harjoittamiseen.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: