Belgian kokoinen alue liekeissä Venäjällä – ympäristöjärjestöt kutsuvat Venäjän metsäpaloja ekologiseksi katastrofiksi - Maailma - Satakunnan Kansa

Belgian kokoinen alue liekeissä Venäjällä – ympäristöjärjestöt kutsuvat Venäjän metsäpaloja ekologiseksi katastrofiksi

Venäjällä on viime ja tänä vuonna palanut enemmän metsää kuin muina 2010-luvun vuosina. Viime vuonna asia ei juuri saanut huomiota, tänä vuonna on toisin.

Sammutustyöt jatkuvat Krasnojarskin alueella, missä metsää arvioidaan palaneen miljoonan hehtaarin verran. Suurin osa paloista on mahdollista sammuttaa vain ilmasta käsin.

7.8.2019 8:40

Siperiassa roihuavat metsäpalot ovat jatkaneet kasvamistaan. Tällä hetkellä tulessa on eri arvioiden mukaan kolmesta lähes 4,5 miljoonaan hehtaaria, siis vähintään Belgian kokoinen alue.

Alempi luku on peräisin Venäjän viranomaisilta, korkeampi ympäristöjärjestö Greenpeacelta. Venäjällä palaa laajoja alueita metsää joka vuosi.

– Virallisen tilaston mukaan vuosittain palaa keskimäärin kolme miljoonaa hehtaaria. Luontojärjestöjen tai riippumattomien tahojen arvio on yleensä suurempi, sanoo Luonnonvarakeskuksen tutkija Sari Karvinen.

Virallisten tilastojen mukaan viime vuonna paloi yhteensä 7,4 miljoonaa hehtaaria metsää, mikä on enemmän kuin kertaakaan tällä vuosikymmenellä. Tavanomaisempi luku on ollut kahdesta kolmeen miljoonaa hehtaaria.

– Palojen lukumäärä nousee todennäköisesti jonkin verran suuremmaksi kuin viime vuonna, mutta verrattuna palojen tänä vuonna saamaan mediahuomioon, eivät pinta-alat kuitenkaan kasvane katastrofaalisen paljon suuremmiksi, Karvinen arvioi.

Viidellä alueella hätätila

Kuvat sammutustöistä ovat dramaattisia. Lisäksi paloalueiden lähiseutujen asukkailta leviää sosiaalisessa mediassa kuvia, joissa metsäpalojen savu peittää auringon. Viidelle alueelle on asetettu palojen vuoksi hätätila. Pahimmat paloalueet ovat Jakutiassa sekä Krasnojarskin alueella, missä metsää on palanut yli miljoona hehtaaria kummassakin.

Yli miljoona ihmistä on allekirjoittanut vetoomuksen, jossa vaaditaan poikkeustilan julistamista koko Siperiaan ja sammutustöiden tehostamista.

– Paloihin kohdistuu nyt samanlainen mielenkiinto kuin vuonna 2010. Silloin se johtui siitä, että savu levisi Moskovaan asti, Karvinen sanoo.

Karvinen on seurannut Venäjän metsäsektoria noin viidentoista vuoden ajan.

Ekologinen katastrofi

Metsää on palanut Venäjällä kesäkuusta asti. Paloja ovat viime viikkoina kiihdyttäneet kuivuus, ukkonen, kovat tuulet ja varomaton tulenkäsittely.

Ympäristöjärjestöt ovat kutsuneet paloja ekologiseksi katastrofiksi. Venäjän viranomaiset puolestaan sanovat, että yli kolmesataa paloa on vaikeasti saavutettavilla alueilla, eivätkä ne uhkaa asutettuja alueita. Lisäksi niiden sammuttaminen maksaisi enemmän kuin niistä on haittaa. Venäjän ilmavoimat ilmoitti viikonloppuna sammuttaneensa 753 000 hehtaaria metsää neljän päivän aikana.

– Suurin osa paloista on tiettömän tien takana, ja sammutus pitäisi tehdä ilmasta käsin. Resurssien kohdentamisesta käydään keskustelua ja rahoituksen määrää kritisoidaan, Karvinen sanoo.

Mahdollisuudet sammuttaa metsäpaloja vaihtelevat paljon sen mukaan, missä osassa Venäjää liekehtii. Karvisen mukaan Eurooppaa lähinnä olevat alueet ovat tiheämmin asuttuja ja niissä on myös tiheämmin tiestöä.

– Siellä palot saadaan sammutettua nopeammin. Siperia ja Kaukoitä ovat ihan eri asia.

Siperian metsäpalot talttunevat vasta syyssateiden myötä. Karvisen mukaan Venäjän metsäpalojen määrä on aiempina vuosina vähentynyt elokuun lopussa tai viimeistään syyskuussa.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos