Älypuhelimen elinkaaren päästöt tutkittu - Maailma - Satakunnan Kansa

Tutkimus: Yksi vuosi lisää Euroopan älypuhelimien vaihtoaikaan vastaa miljoonan fossiiliauton päästöjä - laitteiden korjattavuutta vaaditaan paremmaksi

Ympäristöjärjestöjen yhteenliittymän tutkimus laski, että yli 70 prosenttia älypuhelimien päästöistä syntyy käyttöajan ulkopuolella.

Euroopassa on tällä hetkellä yli 630 miljoonaa älypuhelinta. Vuosittain niistä vaihdetaan joka kolmas.

18.9.2019 11:51

Älypuhelimien nykyistä pidempi käyttöikä vähentäisi roimasti ilmastolle haitallisia päästöjä.

Jo yhden vuoden lisäaika leikkaisi päästöjä kahdella miljoonalla hiilidioksidiekvivalenttitonnilla. Määrä vastaa miljoonaa fossiilisilla polttoaineilla kulkevaa henkilöautoa tai Latvian yhden vuoden päästöjä.

Elinkaarilaskelman teki 150 eurooppalaisen ympäristöjärjestön yhteenliittymä European Environmental Bureau (EEB).

Järjestö huomauttaa, että ympäristösääntelyssä huomio on kiinnittynyt pitkälti käytön aikaiseen energiankulutukseen, ja tuotannon ilmastopäästöt ovat jääneet vähemmälle huomiolle.

Vanhan korjaaminen kannattaisi lähes aina

Euroopassa myydään vuosittain lähes 211 miljoonaa älypuhelinta, ja keskimääräinen käyttöikä on kolme vuotta.

Älypuhelintuotannon ympäristövaikutusten yhteydessä puhutaan usein vain valmistukseen tarvittavista luonnonvaroista. Pidempi kiertoaika vähentäisi kuitenkin merkittävästi ilmastopäästöjä erityisesti puhelimien valmistukseen kuluvan energian vuoksi.

EEB laskee, että 72 prosenttia älypuhelimen ilmastopäästöistä syntyy muulloin kuin käytön aikana eli valmistuksessa, jakelussa ja jätehuollossa.

– Älypuhelimien kertakäyttökulttuurin ilmastovaikutus on aivan liian suuri. Tarvitsemme puhelimia, jotka kestävät pidempään ja joita voi korjata, sanoo järjestön kiertotalousvastaava Jean-Pierre Schweitzer järjestön tiedottessa.

Tutkimuksen mukaan laitteen korvaaminen uudella ja energiatehokkaammalla on lähes aina ilmaston kannalta huonompi ratkaisu kuin vanhan korjaaminen.

Jo neljällä laiteryhmällä iso vaikutus

Älypuhelimien lisäksi tutkimuksessa selvitettiin pesukoneiden, imurien ja kannettavien tietokoneiden aiheuttamia päästöjä.

Jos koko edellä mainitun laiteryhmän käyttöikä pitenisi vuodella, päästöt vähenisivät neljällä tonnilla vuodessa. Määrä vastaa järjestön mukaan Tanskan koko henkilöautoliikennettä eli noin kahta miljoonaa autoa.

Kannettavien kiertoaika on Euroopassa kuusi vuotta. Pesukoneet vaihdetaan reilun 11 ja pölynimurit noin 7 vuoden välein.

EEB katsoo, että älypuhelimien lisäksi erityisesti kannettavien tietokoneiden käyttöikää pitää saada pidemmäksi.

Pölynimureissa ja pesukoneissa valmistukseen liittyvät päästöt ovat kuitenkin kasvussa, sillä näihin lisätään jatkuvasti lisää tieto- ja akkutekniikkaa.

Joidenkin kohdalla vaatimukset kasvavat

Tutkimus liittyy ympäristöjärjestöjen kampanjoihin, jolla pyritään vaikuttamaan tuotteiden ympäristövaikutuksiin ja laitteiden korjausmahdollisuuksiin.

Muun muassa televisioiden, jääkaappien, pesukoneiden ja astianpesukoneiden käyttöikää ja korjattavuutta koskeva sääntely on tiukkenemassa EU:ssa.

Esityksen mukaan valmistajien on vuodesta 2021 alkaen varimistettava, että laitteet ovat purettavissa ja varaosia on saatavilla. Komission odotetaan vahvistavan asian syksyn aikana.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: