Mitä tapahtuu brittiparlamentin superlauantaina – brexitin loppusilaus vai vastaveto täysin toiseen suuntaan? - Maailma - Satakunnan Kansa

Mitä tapahtuu brittiparlamentin superlauantaina – brexitin loppusilaus vai vastaveto täysin toiseen suuntaan?

Viimeksi parlamentti istui lauantaina Falklandin sodan tunnelmissa vuonna 1982.

Britanniassa ja myös sen parlamentissa on vielä runsaasti heitä, jotka toivovat uutta kansanäänestystä ja koko EU-eron peruuntumista.

17.10.2019 17:56

Britannian ja EU:n välinen sopimus joutuu todelliseen koetukseen vasta lauantaina, kun sitä käsitellään brittiparlamentissa.

Pääministeri Boris Johnson vetosi torstaina parlamenttiin, jotta se veisi EU-eron maaliin.

Asetelmat ovat parlamentissa äärimmäisen hankalat, sillä neljä puoluetta on ilmoittanut jo etukäteen äänestävänsä sopimusta vastaan. Näiden joukossa on myös vaa'ankielenä pidetty Pohjois-Irlannin demokraattinen unionistipuolue (DUP).

Pääministerin vastustajat yrittävät todennäköisesti yhä viivyttää lokakuun lopulla odottavaa eropäivää, kaataa hallituksen tai saada aikaan uuden, eroa koskevan kansanäänestyksen.

Viimeksi käsiteltiin Falklandin miehitystä

Koska asia on niin merkittävä, on pelkästään sopimuksen käsittelyyn kutsuttua istuntoa sanottu "superlauantaiksi".

Brittiparlamentti on viimeksi istunut lauantaina vuonna 1982. Tuolloin asialistalla oli toinen kansakuntaa vavisuttanut asia Argentiinan miehitettyä Falklandin saaret.

Tulevana lauantaiaamuna pääministeri esittelee brexit-sopimuksen, minkä jälkeen aiheesta keskustellaan ja lopuksi äänestetään.

Jos sopimus hyväksyttäisiin, sen perusteella tehtävät lait pitäisi saada vielä käsiteltyä ja vahvistettua ennen lokakuun loppua, jotta ero toteutuisi aikataulussa.

Suuri voitto vai karvas tappio?

Sopimuksen hyväksyminen olisi Johnsonille suuri poliittinen voitto.

Tappiotilanteessa pääministeri olisi lain nojalla velvoitettu hakemaan eroon jatkoaikaa neuvotteluille. Tätä Johnson ei missään tapauksessa halua.

Euroopan parlamentin puheenjohtaja Jean-Claude Juncker ilmoitti torstaina, että jatkoaikaa ei tarvita eikä sitä tule, koska sopimus on tehty.

Britannian hallitus on ilmoittanut noudattavansa jatkoaikalakia ja että Britannia eroaa EU:sta joka tapauksessa lokakuun lopussa. Mahdollisen näiden välisen ristiriidan selvittämistä Johnson ei ole avannut.

Uusi kansanäänestys voi yhä tulla esille

Sopimusta vastustavat parlamentin jäsenet voivat yrittää lauantain istunnossa edistää kokonaan uutta brexit-kansanäänestystä.

Tämä voisi tapahtua siten, että Johnsonin esitykseen tehtäisiin lisäys, josta äänestettäisiin.

Pääoppositiopuolue Labourin (työväenpuolue) lähteen mukaan puolue äänestää uuden kansanäänestyksen puolesta, jos sellainen esitys tulee.

Vaikka kansanäänestysesitys saisi parlamentissa enemmistön, se ei vielä tarkoittaisi automaattisesti äänestyksen toteutumista. Se olisi kuitenkin merkittävä askel siihen suuntaan.

Edes Johnsonin oma puolue ei ole yhtenäinen

Johnson tarvitsee sopimuksen taakse 318 ääntä.

Hänen oman konservatiivipuolueensa 288 jäsenestä suurin osa äänestänee pääministerin esityksen mukaisesti, mutta todennäköisesti eivät kaikki.

Puolueessa on kymmeniä edustajia, joita sopimus ei ennakkoarvioiden mukaan välttämättä tyydytä.

Heidän mielipiteisiinsä saattaa vaikuttaa liittolaispuolue DUP, joka on siis jo ilmoittanut, ettei se tue sopimusta. Puolueella on parlamentissa kymmenen edustajaa.

Lisäksi parlamentissa on 21 konservatiivipuolueesta syyskuussa erotettua edustajaa sekä yksi itse eronnut. Heidän äänestyskäyttäytymistään on vaikea ennakoida.

Ratkaiseva ryhmä voi löytyä oppositiosta

Työväenpuolue äänestänee valtaosin pääministerin neuvottelemaa erosopimusta vastaan.

Pääoppositiopuolue saattaa esittää hallitukselle epäluottamusta ja uusia vaaleja, mutta puoluejohtaja Jeremy Corbynin mukaan lauantaina käsitellään vain brexit-sopimusta. Hän sanoo, että muiden asioiden vuoro on ensi viikolla.

Puolueessa on kuitenkin parisen kymmentä "kapinallista", jotka saattavat tukea Johnsonia. Heidän rooliaan pidetään erittäin merkittävänä.

Skotlannin kansallispuolue ja liberaalidemokraatit ovat ilmoittaneet äänestävänsä sopimusta vastaan. Samoin tehnee suurin osa lähes 50:stä pienpuolueiden edustajasta.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos