EU-ero ilman sopimusta, tulliliitto, Norjan-malli, brexitin peruminen ja uusi kansanäänestys – brittiparlamentti äänestää brexitille tarkempaa suuntaa - Maailma - Satakunnan Kansa

EU-ero ilman sopimusta, tulliliitto, Norjan-malli, brexitin peruminen ja uusi kansanäänestys – brittiparlamentti äänestää brexitille tarkempaa suuntaa

Illalla nähdään jälleen uusi Britannian EU-eroa käsittelevä äänestys. Nyt parlamentti käsittelee suuntaa-antavia äänestyksiä, joiden merkitys on lähinnä ilmaista parlamentin yhteinen tahto.

EU-mielinen mielenosoittaja parlamenttitalon edustalla Lontoon keskustassa päivystää, kun Westministerissä parlamentin alahuone äänestää suuntaa-antavasti ehdotuksista, joilla brexit-eroa yritetään kammeta pois umpikujasta.

27.3.2019 19:53

Britannian alahuoneen puhemies John Bercow valitsi yhteensä kahdeksan ehdotusta 16:sta, joista suuntaa-antavat äänestykset käydään.

Äänestystulokset pitäisi olla selvillä noin klo 23 Suomen aikaa. Tällä kertaa äänestyksissä etsitään enemmistön kannatusta, eli äänestystulos voi tarkoittaa enemmistöä kaikille esityksille tai useille esityksille, mutta tulos voi olla myös se, että yksikään aloite ei saa enemmistön tukea taakseen.

Jos joku aloitteista saa enemmistön taakseen, jatkaa parlamentti sen pohjalta hallituksen painostamista.

Kova brexit esille

Konservatiivien John Baronin aloite B ehdottaa, että britit lähtevät EU:sta ilman erosopimusta 12. huhtikuuta.

Tulliunionia ehdottavat useammat

Konservatiivien Nick Bolesin aloite D:ssä ehdotetaan niin sanottua vahvistettua Norjan mallia, eli liittymistä Euroopan talousalue ETA:an Euroopan vapaakauppaliitto EFTAn kautta. Samalla neuvotellaan väliaikaisesta tulliunionista, kunnes vaihtoehto löytyy.

George Eustice, hänkin konservatiivi, ehdottaa aloitteessa H, että britit pysyvät ETAssa ja että EFTA:aan liitytään uudelleen. Tämä eroaa edellisestä siinä, että tulliunionia ei muodosteta, mutta sovitaan uusia protokollia Pohjois-Irlannin rajaan sekä maatalous- ja ruokakauppaan liittyen.

Tulliunionin kannalla on myös konservatiivien Ken Clarke ehdotuksella J. Hänen mukaansa brexit-sopimuksen on sisällettävä vähintään tavoite neuvotella tulliunionista EU:n kanssa.

Työväen oma aloite äänestykseen

Työväenpuolueen ”vaihtoehtoisena” suunnitelmana kulkeva aloite K on oppositiojohtaja Jeremy Corbynin käsialaa. Sen mukaan erosopimuksessa pitäisi tavoitella läheisiä taloussuhteita EU:n kanssa, mukaan lukien kattava tulliunioni ja pääsy EU:n sisämarkkinoille.

Brexit-jarrut esille

Jos erosopimusta ei ole hyväksytty ennen eropäivää, hallinnon tulee pyytää edustajia hyväksymään ero ilman sopimusta. Jos tämä ei onnistu, hallinnon pitää kumota artikla 50, esittää Joanna Cherry Skotlannin kansallispuolueesta aloitteella L.

Kansanäänestys sopimuksesta

Työväenpuolueen Margaret Beckett ehdottaa aloitteessa M, että erosopimus ja poliittinen julistus pitää hyväksyä kansanäänestyksessä.

Suunnitelma sopimuksettoman eron varalle

Konservatiivien Marcus Fysh esittää aloitteessa O, että Britannia jatkaa rahallista osallistumista EU:ssa vuoden 2020 loppuun saakka ja hyväksyy EU:n kanssa kahden vuoden ajanjakson, jolloin brittituotteilla on vapaa pääsy EU-markkinoille.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut