Hollanti on brexit-voittaja - Maailma - Satakunnan Kansa

Tuore raportti paljastaa: Selkeä brexit-voittaja löytyi – yritykset vyöryvät Britanniasta Hollantiin ennätystahtia

Siirtymä toi Hollantiin pelkästään viime vuonna 14000 uutta työpaikkaa.

Kanavien halkomassa Amsterdamissa tulijoita houkuttaa muun muassa mahdollisuus asua kelluvassa kodissa. Hollannissa rakennetaan nyt kiivaasti uusia toimitiloja brexitiä pakeneville yrityksille.

20.2.2020 20:29

Yrityksiä ja investointeja Alankomaihin houkuttelevan hollantilaisen NFIA-viraston mukaan ennätysmäärä yrityksiä on muuttanut tai muuttamassa brexitin johdosta Yhdistyneestä kuningaskunnasta Hollantiin.

Viraston keskiviikkona 19. helmikuuta 2020 julkaiseman raportin mukaan yksin vuonna 2019 yhteensä 397 brittiläistä tai kansainvälistä yritystä muutti kokonaan tai osittain Alankomaihin. Yhteensä niiden lasketaan jo tuoneen tai tuovan maahan noin 14.000 uutta työpaikkaa ja noin 4,3 miljardin euron investoinnit kolmen ensimmäisen vuoden aikana.

Hollantilaisviranomaisten mukaan brittiyritysten virta maahan on edelleen kasvamassa. Parhaillaan NFIA:n listoilla on 425 brexitin takia Hollantiin tänä vuonna muuttamassa olevaa yritystä, jotka tarvitsevat apua maahan sijoittumiseen ja muun muassa paikallisten työntekijöiden värväämiseen. Tiedusteluja on niin paljon, että virasto on joutunut palkkaamaan lisää väkeä koordinoimaan tulijoiden tarpeita.

Britanniasta Hollantiin muuttavien yritysten määrä on ollut jyrkässä nousussa jo useamman vuoden. Jo vuonna 2018 yhteensä 153 brittiyritystä kertoi muuttavansa yksin Amsterdamiin. Tällöin kaupungin virkamiesten mukaan uusia työpaikkoja syntyi enemmän kuin koskaan aikaisemmin niiden kymmenen vuoden aikana, jolloin kaupunkiin muuttavia yrityksiä oli tilastoitu.

Maailman suurin sisämarkkina kiinnostaa

Hollannin viranomaisten mukaan maahan on siirtymässä sekä brittiyrityksiä että Britanniassa toimivia amerikkalaisia ja aasialaisia yrityksiä, jotka haluavat uudelleensijoittua EU:n sisämarkkinoiden alueelle.

Varsinkin monet pankkien tapaisten, koko EU:n alueella kauppaa käyvien ja viranomaislupia edellyttävien toimialojen yritykset ovat katsoneet parhaaksi siirtyä Hollantiin koska unionin ja Britannian tulevista suhteista vuoden 2020 lopussa päättyvän siirtymäajan jälkeen ei ole mitään varmuutta.

Osaltaan Britanniasta lähtevien yritysten sijoittumista juuri Hollantiin selittää se, että maassa puhutaan erittäin hyvin englantia ja maa on huolehtinut poikkeuksellisen hyvin muun muassa maahanmuuttajien lasten mahdollisuuksista käydä kansainvälisiä kouluja.

Myös 900 henkeä työllistävä EU:n lääkevirasto EMA muutti Lontoosta Amsterdamiin maaliskuussa 2019 ja sen vanavedessä Hollantiin siirtyi suuri joukko lääkealan kansainvälisiä yrityksiä. Jo sellaisenaan ne ovat nyt muodostaneet Amsterdamiin alansa eurooppalaisen keskittymän. Lisäksi kymmenet suuret japanilaiset yritykset, muun muassa Sony ja Panasonic ovat siirtäneet Euroopan pääkonttorinsa Britanniasta Amsterdamiin.

Brexit aiheuttaa Hollannille myös menetyksiä

Hollannin menestys brexitistä hyötyvänä maana ei toki tule ilmaiseksi. Pahimmassa tapauksessa Britannian sopimuksettoman EU-eron laskettiin vuonna 2019 maksavan Hollannille noin 2,3 miljardia euroa vuoteen 2023 mennessä. Hollannin elintarvikeviennistä kymmenesosa on tähän mennessä suuntautunut Britanniaan eikä kukaan tiedä, kuinka paljon siitä jää jäljelle, jos Englannin kanaalin poikki nykyään vapaasti liikkuva rahtiliikenne katkaistaan aikaa vievillä tarkastuksilla ja tullimaksuilla.

Esimerkiksi hollantilaisten tulppaaninviljelijöiden viennin Britanniaan pelätään romahtavan, jos brexit-siirtymäkauden jälkeen vuoden 2021 alusta jos satamiin tai rahtijuniin tulee aikaa vieviä muodollisuuksia.

Reutersin uutistoimiston mukaan Britannia on Hollannin kolmanneksi suurin kauppakumppani Saksan ja Belgian jälkeen. Pahimman varalta tehtyjen laskelmien perusteella kovan brexitin arvioidaan laskevan Alankomaiden bruttokansantuotetta noin 1.2 prosentilla vuoteen 2030 mennessä. Tässä laskelmassa ei kuitenkaan ole huomioitu brittiyritysten maahanmuuton tuomaa kompensaatiota brexitin aiheuttamille kaupankäynnin menetyksille.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos