Sisäministeri Ohisalon valtiosihteeri Parviainen EU:n pakolaissovusta - Maailma - Satakunnan Kansa

Sisäministeri Ohisalon valtiosihteeri Parviainen EU:n pakolaissovusta: "Mitään sitovaa ei ole päätetty"

Ranskan presidentti Emmanuel Macronin mukaan 14 EU-maata on päässyt alustavaan sopuun järjestelmästä, jolla maat jakavat vastuun Välimeren siirtolaisista. Uutistoimisto Reutersin tietojen mukaan listalla on mukana myös EU:n puheenjohtajamaa Suomi. Sisäministeri Maria Ohisalon valtiosihteeri Olli-Poika Parviainen sanoo, että varsinaisia päätöksiä ei vielä ole tehty. Listaa mukana olevista maista Parviainen kuvailee ranskalaisten omaksi viestinnäksi.

Ranskan presidentti Emmanuel Macronin mukaan 14 maata on hyväksynyt Ranskan ja Saksan pohjaehdotuksen vapaaehtoiseksi järjestelyksi.

23.7.2019 14:20

Yhteensä 14 EU:n jäsenmaata on alustavasti hyväksynyt järjestelmän, jolla maat jakavat vastuun Välimeren siirtolaisista keskenään. Asiasta kertoi Ranskan presidentti Emmanuel Macron maanantai-illalla.

EU-maiden sisäministerit, ulkoministerit tai valtiosihteerit keskustelivat tilapäisestä järjestelystä Pariisissa maanantaina. Aiemmin he käsittelevät asiaa epävirallisessa ministerikokouksessa Helsingissä viime viikolla.

Suunnitelma pohjaa Ranskan ja Saksan yhteiseen ehdotukseen. Sen sisällöstä tai osallisista ei ole kerrottu.

– Tässä vaiheessa 14 jäsenmaata on ilmaissut yhtyvänsä Ranskan ja Saksan ehdotukseen, Macron kertoi toimittajille.

Reutersin Ranskan presidentinkansliasta saamien tietojen mukaan suunnitelman takana ovat Ranska, Saksa, Suomi, Luxemburg, Portugali, Liettua, Kroatia ja Irlanti. Kuudesta muusta maasta ei ole tietoa.

Päätöksiä ei ole tehty

Väliaikaisen solidaarisuusjärjestelmän tarkoituksena on luoda keino auttaa Välimereltä pelastettuja siirtolaisia nopeasti. YK:n pakolaisjärjestön mukaan ainakin 420 ihmistä on kuollut pyrkiessään Välimeren yli Eurooppaan tämän vuoden aikana.

Sisäministeri Maria Ohisalon (vihr.) valtiosihteeri Olli-Poika Parviainen korostaa, että mitään päätöksiä järjestelmästä ei ole tehty. Osalliset maat ovat toistaiseksi ilmaisseet kiinnostuksensa jatkaa keskusteluja asiasta.

– Suomi on mukana keskusteluissa. Puheenjohtajamaana pyrimme siihen, että saadaan mahdollisimman monta maata vapaaehtoisesti mukaan keskusteluihin, Parviainen sanoo.

– Mitään sitovaa ei ole päätetty. Jatkamme keskustelua.

Hänen mukaansa tavoitteena on, että neuvotteluihin ja lopulliseen päätöksentekoon osallistuisi "riittävä määrä" unionin maita, jotta järjestely saataisiin toimimaan. Parviainen ei kommentoi neuvotteluissa mukana olevia tai siitä pois jättäytyneitä maita.

– Meille ei ole ilmoitettu mitään listaa. Tämä on ollut ranskalaisten omaa viestintää.

Satamiaan siirtolaisaluksilta sulkenut Italia ei osallistunut Pariisin-tapaamiseen. Maanantai-iltapäivällä Italian siirtolaisvastaista linjaa ajanut sisäministeri Matteo Salvini kommentoi Macronin ilmoitusta kirjoittamalla Twitterissä, että Italia "ei ota vastaan käskyjä".

Parviaisen mukaan Italia ja Malta kuitenkin keskustelivat järjestelystä yhdessä Saksan ja Ranskan kanssa Helsingissä viime viikolla.

Poliitikot koolla Maltalla syksyllä?

Pariisissa järjestetty kokous oli Ranskan koolle kutsuma. Parviaisen mukaan asiaa on tarkoitus käsitellä uusissa kokouksissa ja tapaamisissa. Päätöksiä valmiista järjestelmästä ja siihen sitoutumisesta on hänen mukaansa luvassa aikaisintaan syksyllä.

– Ranska ja Saksa ovat viestineet, että alkusyksystä Maltalla pidettäisiin kokous, jossa käsiteltäisiin asiaa poliittisella tasolla.

Parviainen ei osaa arvioida, kuinka pitkällä ehdotuksen työstäminen on mahdolliseen Maltan-kokoukseen mennessä. Väliaikaiseksi tarkoitetun järjestelyn kestosta ei ole myöskään tietoa.

– Monissa Euroopan maissa elokuu on lomakuukausi, mikä saattaa hidastaa asian käsittelyä, Parviainen sanoo.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: