FT: Boris Johnson ymmärsi vasta lounaalla, mitä backstop tarkoittaa - Maailma - Satakunnan Kansa

Boris Johnsonin nolojen tilanteiden sarja: brexit-kaaos valkeni vasta lounaalla Junckerin kanssa, kiusallinen sairaalavierailu kotimaassa

Britanniassa Johnson nähtiin kiusallisessa kohtaamisessa sairaalassa.

Britannian pääministeri Boris Johnson (vas.) esiintyi Luxemburgin pääministeri Xavier Bettelin (oik.) kanssa, mutta ei pitänytkään tiedotustilaisuutta äänekkäiden huutojen takia.

18.9.2019 20:45

Kiusalliset tilanteet ovat viime päivinä seuranneet Britannian pääministeri Boris Johnsonia. Maanantaina hän jätti Luxemburgissa lehdistötilaisuuden väliin, koska vastassa oli äänekkäitä solvauksia huutelevia ihmisiä.

Talouslehti Financial Times taas kertoi EU-lähteeseen vedoten, että brexit-neuvottelujen todellinen umpikuja selvisi Johnsonille vasta lounaalla brexit-neuvottelija Michael Barnierin ja EU-komission puheenjohtaja Jean-Claude Junckerin kanssa.

FT:n lähde kuvailee lounasta hetkeksi, jona todellisuus iski vasten kasvoja.

Lähteen mukaan Johnsonille selvisi lounaalla, että ratkaisuksi Irlannin rajalle ei riitä se, että Pohjois-Irlanti jatkaa EU-määräysten noudattamista liittyen ruokaan ja kotieläimiin.

Määräykset tunnetaan nimellä SPS. Ne eivät riitä poistamaan tullitarkastuksia suurelta osalta Irlannin yli kulkevasta tavarasta.

Tällöin Johnson kääntyi lähteen mukaan hämmentyneenä kohti pääneuvottelijaansa David Frostia ja brexit-neuvottelija Stephen Barclayta.

–Te tosiaan kerrotte minulle, että SPS-suunnitelma ei ratkaise tulliongelmaa?

Toisen EU-virkamiehen mukaan Johnson olisi lysähtänyt tuoliinsa todellisuuden valjettua.

Britannian hallitus kiistää tämän kuvauksen paikkansapitävyyden.

Nolo tilanne sairaalassa

Johnsonille sattui toinenkin kiusallinen tilanne kotona Britanniassa, kun hän oli vierailulla julkisessa sairaalassa.

Julkinen terveydenhoito on alusta asti ollut iso kiistakapula brexitissä. Brexit-erokampanjassa Johnson kampanjoi bussin edessä, jossa vihjattiin, että EU-eron myötä jäisi enemmän rahaa julkisen terveydenhoidon rahoittamiseen.

Britannian media kertoo kohtaamisesta Whipps Crossin yliopistosairaalassa. Siellä Labour-aktivisti Omar Saleem kritisoi Johnsonia julkisten sairaaloiden jonoista. Hän oli paikalla sairaan lapsensa kanssa.

–Julkinen terveydenhoito on tuhottu ... ja nyt tulet tänne mediahuomion takia, hän sanoi.

Johnson vastasi:

–Ei täällä ole mediaa.

Saleem viittasi kädellään tilannetta kuvanneisiin kameroihin ja kysyi, keitä he sitten ovat.

Kohtaamisesta kertoo esimerkiksi Sky News.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut