Buuaukset saattelivat Boris Johnsonin kotimatkalle – Britannian pääministeri jätti saapumatta tiedotustilaisuuteen Luxemburgissa - Maailma - Satakunnan Kansa

Buuaukset saattelivat Boris Johnsonin kotimatkalle – Britannian pääministeri jätti saapumatta tiedotustilaisuuteen Luxemburgissa

Britannian pääministeri Boris Johnson tapasi EU-komission puheenjohtajan Jean-Claude Junckerin Luxemburgissa maanantaina. Hän ei esitellyt EU:lle uutta vaihtoehtoa backstopille, joka on brexit-sopimuksen kiistakohta.

Boris Johnson sai kylmän vastaanoton Britannian ja EU-johtajien tapaamisessa Luxemburgissa maanantaina.

16.9.2019 21:27

Britannian pääministeri Boris Johnson poistui Luxemburgissa pidetyssä EU-tapaamisesta maanantaina buuausten saattelemana. Äänekäs väkijoukko kehotti Johnsonia "lähtemään kotiin".

Johnson vastustaa nykyiseen sopimukseen kirjattua, Irlannin rajaa koskevalle backstop-ratkaisua. Johnson tapasi Luxemburgissa EU-komission puheenjohtajan Jean-Claude Junckerin, jonka mukaan EU on avoin Britannian uusille ehdotuksille, mutta Johnson ei ole toistaiseksi esittänyt minkäänlaisia vaihtoehtoja nykyiselle sopimukselle.

Yleisö buuasi Johnsonille niin äänekkäästi, että tämä jätti saapumatta tiedotustilaisuuteen. Luxemburgin pääministeri Xavier Bettel piti tilaisuuden yksin. Hänen mukaansa Luxemburg näkee sisämarkkinat ja Irlannin rauhan kriittisinä asioina brexit-sopimuksessa.

– Tarvitsemme enemmän kuin vain sanoja, Bettel sanoi.

Johnson sanoi maanantaina Junckerille, että ei halua hakea lisäaikaa brexitille. Bettel sanoi puheessaan, ettei lisäaikaa ole luvassa, ellei sille ole hyvää syytä. Bettel sanoi, että Johnsonin käsissä on maansa kansalaisten tulevaisuus.

– Kello käy, käytä aikasi viisaasti.

Puheenvuoro sai aikaan runsaat aplodit.

Suuria lupauksia, pieniä tekoja

Aikaisemmim maanantaina Britannian ulkoministeri Dominic Raab kertoi Reutersin mukaan, että mahdollisen brexit-sopimuksen ääriviivat ovat selvillä, ja erokeskustelut Britannian ja EU:n kanssa ovat ratkaisevassa vaiheessa.

Raabin lausunnot ennen Johnsonin tiedotustilaisuutta lupailivat paljon. Hän sanoi pitävänsä maanantain tapaamista kohtana, jossa sopimus voi syntyä. Hän kuitenkin lisäsi, että jos sopimusta ei synny, Britannia on yhä lähdössä EU:sta lokakuun loppuun mennessä.

Brittiparlamentti on yhä istuntotauolla

Britannian parlamentti aloitti viime viikon maanantain istunnon jälkeen viiden viikon pituisen istuntotauon. Pääministeri Boris Johnson jäädytti parlamentin toiminnan tarkoituksenaan runnoa brexit läpi takarajaan 31. lokakuuta mennessä ilman parlamentin puuttumista.

Juuri ennen istuntotaukoa Britanniassa hyväksyttiin brexit-laki, jonka avulla oppositio pyrki estämään Britannian EU-eron ilman sopimusta. Lain mukaan hallituksen on pyydettävä brexitille kolmen kuukauden lisäaikaa EU:lta, mikäli parlamentin alahuone ei hyväksy pääministerin esittämää brexitiä 19. lokakuuta mennessä.

Pääministeri Johnson on ollut tiukasti sillä kannalla, että hän ei hae lisäaikaa brexitille. Brittimediassa on ollut esillä se, että Johnson saattaa kuitenkin yhä pyrkiä tyrmäämään opposition tavoitteleman brexitin viivästämisen.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut