Hollywood-legenda Kirk Douglas kuoli – Näyttelijäikoni oli vähällä tehdä itsemurhan, kun halvaus sammalsi häneen puhekykynsä ja vaurioitti kasvohermoja - Maailma - Satakunnan Kansa

Hollywood-legenda Kirk Douglas kuoli – Näyttelijäikoni oli vähällä tehdä itsemurhan, kun halvaus sammalsi häneen puhekykynsä ja vaurioitti kasvohermoja

Kirk Douglasin kenties kuuluisin elokuva oli Stanley Kubrickin ohjaama Spartacus, jossa hän näytteli nimikkoroolia.

Kirk Douglas näytteli urallaan yli 90 elokuvassa. Douglas kuvattuna Hollywoodissa vuonna 2011.

6.2.2020 10:29

Kirk Douglas, yksi Hollywoodin kulta-ajan viimeisistä elokuvatähdistä, on kuollut 103 vuoden iässä. Asiasta kertoi hänen poikansa Michael Douglas, joka on itsekin menestynyt näyttelijä.

– Maailmalle hän oli legenda, kulta-ajan elokuvien näyttelijä, joka eli pitkälle kultaisille vuosilleen sekä ihminen, joka toimi oikeudenmukaisuuden ja muiden arvojen puolesta. Minulle ja veljilleni hän oli yksinkertaisesti vain isä, poika Michael Douglas kirjoitti isästään.

Douglas teki seitsemän vuosikymmentä kestäneen uransa aikana yli 90 elokuvaa. 1950–60-luvuilla hän oli yksi Hollywoodin isoimmista miesnäyttelijöistä.

Hänen tunnetuimpiin elokuviinsa kuuluvat esimerkiksi Rooman ajan orjakapinaa kuvannut Spartacus sekä viikinkimaailman sijoittunut Viikingit-elokuva.

Douglas oli kolmesti Oscar-ehdokkaana, ja vuonna 1996 Oscar-raati myönsi hänelle palkinnon elämäntyöstä.

Hänellä oli merkittävä osuus Hollywoodissa 1950-luvulla nähtyjen näyttelijöiden, ohjaajien ja käsikirjoittajien hyllytysten purkamisessa. Useita elokuva-alan ihmisiä joutui tuolloin pannaan, koska heitä syyteltiin kytköksistä kommunismiin.

Douglas: Huumori pelasti itsemurhalta

Douglas sai vuonna 1996 halvauksen 80-vuoden iässä. Sen seurauksena hänen puheestaan tuli sammaltavaa ja kasvon hermosto vaurioitui.

Vain kaksi viikkoa myöhemmin Douglas meni paikalle Oscar-gaalaan vastaanottamaan palkinnon elämäntyöstään. Myöhemmin antamassaan haastattelussa Douglas kuitenkin sanoi, että hän oli vähällä tehdä itsemurhan halvauksen takia.

Huumori pelasti minut, Douglas sanoi Parade-lehden haastattelussa vuonna 2014.

– Ensin ajattelin, että elämäni on päättymässä. Kun laitoin aseen piipun suuhuni, se osui hampaaseeni ja sattui, Douglas kertoi.

– Se oli minusta huvittavaa. Hammaskipu siis oli todella estämässä minua tekemästä itsemurhaa, hän kertoi nauraneensa.

Douglas nähtiin julkisuudessa viimeisiä kertoja vuonna 2018, jolloin hän oli jo huonokuntoinen. Pyörätuolissa istuneen Douglasin puhetta ei tuolloin juuri enää kuulunut.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos