Oscar-gaalassa jaetaan palkinnot ja otetaan kantaa – tänä vuonna puheissa voivat kaikua vaatimukset tasa-arvosta - Maailma - Satakunnan Kansa

Oscar-gaalassa jaetaan palkinnot ja otetaan kantaa – tänä vuonna puheissa voivat kaikua vaatimukset tasa-arvosta

Kritiikkiä elokuva-alan yhdenvertaisuutta kohtaan annettiin jo palkintoehdokkaiden tultua julki.

Parhaan miespääosan kategoriassa ehdokkaana oleva Joaquin Phoenix puhui viime viikolla tasa-arvosta toista palkintoa vastaanottaessaan. Tässä hän pitää puhetta ilmastomielenosoituksessa.

9.2.2020 21:50

Ensi yönä kansa kerääntyy tv-ruutujen ääreen seuraamaan Oscar-gaalaa, jossa jaetaan palkinnot viime vuoden parhaille elokuville.

Palkintojen lisäksi gaalasta nousevat esiin joka vuosi palkittujen puheet, joissa otetaan kantaa milloin mihinkin.

Kannanottojen aiheet vaihtelevat Hollywoodin epätasa-arvosta poliittisiin kysymyksiin. Esiin on nostettu esimerkiksi naisten ja seksuaalivähemmistöjen oikeuksia sekä tummaihoisiin kohdistuva poliisiväkivalta.

Yksi huomattavimmista puheista oli Meryl Streepin vuode 2017 kiitospuhe, jossa hän haukkui presidentti Donald Trumpin nimeämättä häntä suoraan.

Tasa-arvokritiikkiä esitetty jo

Trump sai tällä viikolla vapauttavan tuomion virkarikosoikeudenkäynnissään, joten mahdollista on, että joku intoutuu ottamaan kantaa sen lopputulokseen.

Todennäköisempää kuitenkin on, että keskiöön nousee tasa-arvon puute elokuva-alalla.

Oscar-gaalaa on kritisoitu viime vuosina paljon siitä, että palkintoehdokkaina on hyvin vähän naisia tai muita kuin valkoihoisia.

Yhdysvaltojen elokuva-akatemia on pyrkinyt tuomaan tasa-arvoa mukaan tuplaamalla värillisten jäsentensä määrän ja nostamalla naisten osuutta jäsenistössään 32 prosenttiin 25 prosentista sitten vuoden 2016, mutta tämän vuoden Oscar-ehdokkaiden julkaisu paljasti, että ongelmia on yhä.

Vain kaksi kahdestakymmenestä ehdolla olevasta näyttelijästä on tummaihoisia. Ehdolla ei ole yhtään naisohjaajaa. Yhdeksästä ehdokkaasta parhaan elokuvan saajaksi vain yhden näyttelijäkaartin enemmistö oli muita kuin valkoihoisia ja yhden juoni rakentui naishahmojen ympärille.

Phoenix otti jo kantaa

Parhaan miespääosan kategoriassa ehdolla oleva Joaquin Phoenix otti asiaan kantaa jo viime kuussa Bafta-palkinnon saadessaan. Hän kutsui puheessaan filmiteollisuutta sortojärjestelmäksi.

Phoenix sanoi tuntevansa olonsa ristiriitaiseksi, koska niin monella muulla näyttelijöillä ei ole mahdollisuutta palkintoon, vaikka he ansaitsevat sen.

– Minusta lähetämme värillisille ihmisille hyvin selvän viestin, että he eivät ole tervetulleita tänne, Phoenix sanoi.

Hän lisäsi, että näkee itsensä osaksi ongelmaa, kun ei ole aiemmin tehnyt kaikkea voitavaansa sen eteen, että tuotannot joissa hän työskentelee ovat ketään syrjimättömiä.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos