Koronavirus saavutti Teneriffan - Maailma - Satakunnan Kansa

Korona saavutti Teneriffan ja leviää yhä Italiassa – virus masensi pörssejä maanantaina, miten käy tänään?

Supermarketin hyllyt ammottivat tyhjyyttään maanantaina Pioltellossa lähellä Milanoa. Italialaiset varautuvat nyt koronavirukseen leviämiseen ja sen mahdollisesti aiheuttamiin liikkumisrajoituksiin.

25.2.2020 9:53

Kanariansaariin kuuluvalla Teneriffalla lomailleelta italialaiselta lääkäriltä on löydetty koronatartunta. Tartunnan saanut mies on kotoisin Lombardiasta Pohjois-Italiasta.

Hän on tällä hetkellä eristettynä sairaalassa Teneriffalla.

Jo aikaisemmin koronavirustartunta löydettiin niin ikään Kanariansaariin kuuluvalta La Gomeran saaresta. Myös Espanjalle kuuluvalta Välimeressä sijaitsevalta Mallorcan saarelta on tehty yksi vahvistettu koronavirustapaus.

Kanariansaarten viranomaiset ovat sanoneet tiedottavansa koronaviruksen leviämisestä tarkemmin tänään tiistaina iltapäivällä.

Italiassa on todettu jo noin 200 koronatartuntaa. Ne ovat keskittyneet Pohjois-Italiaan Veneton, Lombardian ja Piemonten alueille.

Ainakin seitsemän ihmistä on kuollut Italiassa viruksen seurauksena.

Suomen ulkoministeriö päivitti Italiaa koskevaa matkustustiedotettaan maanantaina.

Korona vaikuttaa suuresti myös italialaisille rakkaaseen jalkapalloon, sillä esimerkiksi Juventuksen ja Interin välinen ottelu sunnuntaina pelataan todennäköisesti ilman yleisöä

Taantuma uhkaa Italiaa?

Myös koronan vaikutukset talouteen maailmanlaajuisesti herättävät huolta.

– Vertailuindeksi, joka edustaa yli 44 prosenttia kaikkien maailmanlaajuisten osakkeiden markkina-arvosta, menetti arvostaan 927 miljardia dollaria pelkästään maanantaina, S&P Dow Jones Indicesin vanhempi analyytikko Howard Silverblatt kertoo Reutersin haastattelussa.

Teknologiayrityksiä listaava Nasdaq laski maanantaina 3,71 prosenttia.

Janney Montgomery Scottin johtavan sijoitusstrategistin Mark Luschinin mukaan kurssit eivät elvy tästä ennen kuin on selkeitä todisteita siitä, että koronaviruksen leviäminen hidastuu.

Sijoittajat seuraavat erityisellä huomiolla tilannetta Kiinan ulkopuolella Etelä-Koreassa, Japanissa, Italiassa ja Iranissa, missä tautitapausten määrä on kasvanut viime päivinä rajusti.

Euroopan unionin sisällä erityisen huolestuttava on Italian lähitulevaisuus. Maanantaina Italian keskuspankin pääjohtaja Ignazio Visco arvioi, että virus saattaa leikata 0,25 prosenttiyksikköä maan talouskasvusta.

Kauppalehti kertoi japanilaisen investointipankin Nomuran ennusteesta, jonka mukaan Italian talous supistuu tänä vuonna 0,1 prosenttia. Tämä tarkoittaisi, että Italia vajoaisi taantumaan neljännen kerran vuoden 2008 jälkeen.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: