Finnairin Kiina-varausten keskeytys väliaikainen - Maailma - Satakunnan Kansa

Finnairin Kiina-varausten keskeytys väliaikainen –  ei ole tarkoitus lopettaa lentoja Kiinaan

Eurooppalaiset lentoyhtiöt ovat lopettaneet toistaiseksi lentonsa kaikkialle Kiinaan. Tuhansien Kiinaan palaavien reititystä joudutaan uusimaan

Osa ulkoministeriön tavoittamista Hubein maakunnan suomalaisista on ilmoittanut haluavansa tulla Suomeen. Osa vielä miettii paluuta.

30.1.2020 17:46

Finnair ei aio lopettaa lentämistä Kiinaan. Varausjärjestelmän sulkeminen uusilta asiakkailta on vain väliaikainen toimenpide.

– Tällä hetkellä emme ota uusia varauksia, mutta tilanne voi olla huomenna toinen. Haluamme katsoa ensin omien asiakkaidemme reititykset, sanoo Finnairin viestintäjohtaja Päivyt Tallqvist.

Tallqvistin mukaan Finnairin omilta asiakkailta on tullut toiveita matkustuspäivien muuttamiseksi.

Ainakin neljä eurooppalaista lentoyhtiötä on keskeyttänyt kaikki lentonsa manner-Kiinaan, minkä vuoksi tuhansille Euroopasta Kiinaan palaaville matkailijoille pitää järjestää paluulento muiden yhtiöiden lennoilla.

British Airways on keskeyttänyt kaikki lentonsa manner-Kiinaan helmikuun loppuun saakka. British Airwaysin Kiinaan suuntautuvilla reiteillä on 4700 matkustajaa viikossa.

Lufthansa ja sen tytäryhtiöt Swiss ja Austrian Airlines puolestaan ovat keskeyttäneet 73 viikoittaista lentoa manner-Kiinaan. Keskeytys on voimassa helmikuun 9. päivään.

Finnairilla on ollut 35 lentoa viikoittain Kiinaan. Niistä on maaliskuun loppuun saakka peruttu lennot Pekingin Daxingiin ja Nanjingiin.

Tiettävästi esimerkiksi BA:n perumilta lennolta jääviä matkustajia on siirretty Britanniasta Kiinaan lentävien kiinalaisyhtiöiden lennoille.

– Lentoyhtiöillä on vastuu asiakkaistaan. Jos operoiva lentoyhtiö peruu lentonsa, ne ovat vastuussa asiakkaidensa uudelleen

reitityksestä, sanoo Päivyt Tallqvist.

Finnair ei kerro Kiina-lentojensa matkustajamääriä.

Ulkoministeriö: Manner-Kiinaan voi edelleen matkustaa

Suomi ei muuta matkustussuositusta Kiinaan, jonka mukaan Hubein maakuntaan matkustamista Kiinassa pitäisi välttää, mutta muualle Kiinaan voi ulkoministeriön mielestä edelleen matkustaa.

Hubein maakunta ja sen suurin kaupunki Wuhan ovat koronavirusesiintymän ydinaluetta, jossa suurin osa Kiinassa todetusta virustartunnasta on todettu.

Britannian ulkoministeriö puolestaan linjasi keskiviikkona, ettei se suosittele matkustamista mihinkään Manner-Kiinan alueelle.

– Valtaosa EU-maista on samalla linjalla kuin Suomi. Noudatamme pohjoismaista yhteistä linjaa, sanoo ulkoministeriön konsuliasioiden yksikön päällikkö Antti Putkonen.

Britit muuttivat suositustaan perustelemalla, että matkustaminen Kiinassa voi vaikeutua lähipäivien aikana.

– Seuraamme tietysti tilannetta, ja tarvittaessa voidaan muutoksia matkustustiedotteeseen tehdä. En lähde niitä kuitenkaan ennakoimaan, sanoo Putkonen.

BBC kertoi torstaina aamulla, että virustartuntoja on nyt todettu kaikkialla Manner-Kiinassa.

Suomalaisia kotiutetaan EU-maiden yhteislennoilla

Ulkoministeriössä ei ole tarkkaa tietoa Kiinassa olevien suomalaisten määrästä. Tiedot perustuvat siihen, onko henkilö tehnyt ulkoministeriölle matkustusilmoituksen.

Myöskään Hubein alueella olevista suomalaisista ei ole tarkkaa tietoa.

– Kiinaan matkustavilla ei ole pakollista ilmoittaa maantieteellistä aluetta, mihin he matkustavat, kertoo Antti Putkonen.

Jos matkustusilmoitus on tehty, siinä olevien yhteystietojen perusteella ulkoministeriö pystyy olemaan henkilöihin yhteydessä. Kiinassa olevista suomalaisista osa on ollut oma-aloitteisesti yhteydessä Pekingin suurlähetystöön.

Ulkoministeriö on tarjonnut kotiuttamisapua vain Hubein alueella oleville suomalaisille.

Putkonen sanoo, että he ovat ulkoministeriön tiedossa ja osa heistä on ilmoittanut halukkuutensa palata Suomeen.

– Halukkuus palata voi tietysti kasvaa, jos tilanne pitkittyy, sanoo Putkonen.

Suomi ei ole järjestämässä omaa lentoa Hubeihin vaan tekee sen yhdessä EU:n rahoittaman yhteisen EU-kansalaisten evakuointilennon kanssa.

– Se, milloin lento toteutuu, riippuu Kiinan viranomaisista ja heidän antamastaan luvasta poistua karanteenialueelta, Putkonen sanoo.

Juttua on päivitetty kauttaaltaan 30.1.2020 kello 16.30.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut