Lentoyhtiöt peruuttivat Kiinan-lentojaan, useat maat jatkoivat kansalaistensa evakuoimista Wuhanista - Maailma - Satakunnan Kansa

Lentoyhtiöt peruuttivat Kiinan-lentojaan, useat maat jatkoivat kansalaistensa evakuoimista Wuhanista

WHO pohti torstain kokouksessaan kansainvälisen terveyshätätilan julistamista.

Suomen ensimmäinen varmistettu Wuhanin koronaviruspotilas on eristyksissä Lapin keskussairaalassa Rovaniemellä. Myös muutamia altistuneita on otettu karanteeniin.

30.1.2020 21:21

Koronavirukseen oli torstaina kuollut Kiinassa 170 ihmistä. Vahvistettuja sairaustapauksia oli maailmanlaajuisesti 8 100, joista 104 Kiinan ulkopuolella.

Sairastuneita oli ainakin 17 maassa. EU:n alueella tartuntoja oli kymmenen.

Virukseen on kuollut ihmisiä vain Kiinassa. Virus oli levittäytynyt Manner-Kiinan joka kolkkaan, sillä Tiibet vahvisti sairaustapauksen.

Maailman terveysjärjestö WHO piti torstaina jälleen kokouksen, jossa pohdittiin kansainvälisen terveyshätätilan julistamista viruksen nopean leviämisen takia.

– Vaikka sairastumisluvut Kiinan ulkopuolella ovat vielä kohtuullisen pieniä, on hyvinkin mahdollista että epidemia pahenee, sanoi WHO:n pääjohtaja Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Hän oli erityisen huolissaan siitä, että virus tarttuu ihmiseltä toiselle. Saksassa, Vietnamissa ja Japanissa on sairastuneita, jotka ovat sairastuneet oltuaan kontaktissa Kiinasta tulleisiin ihmisiin.

Sairastuneita enemmän kuin sarsissa

Wuhanin koronavirukseen on nyt sairastunut Kiinassa enemmän ihmisiä kuin 2000-luvun alun sars-epidemiassa, mutta kuolleiden määrä on pieni sarsiin verrattuna. Molempien viruksien oireita ovat yskä, kuume ja hengitysvaikeudet.

Kalifornialainen lääkeyritys lupasi ensimmäisen virukseen tepsivän rokotteen markkinoille kesä- tai heinäkuussa.

Useat Kiinan kaupungit määräsivät Wuhanin tavoin tiukkoja matkustusrajoituksia.

Kansainväliset lentoyhtiöt peruuttivat tai vähensivät lentojaan Kiinan suurimpiin kaupunkeihin. Venäjä ilmoitti sulkevansa Kiinan kanssa yhteisen, 4 300 kilometriä pitkän rajan estääkseen viruksen leviämistä.

Japaniin evakuoitiin kolme sairastunutta

Useat länsimaat aloittivat tai järjestelivät kansalaistensa evakuointia Wuhanista, 11 miljoonan asukkaan kaupungista, jonne viruksen alkuperä on jäljitetty. Esimerkiksi Australia, Kanada, Ranska, Japani ja Etelä-Korea lennättävät kansalaisiaan kotimaahan.

Yhdysvallat evakuoi Kaliforniassa sijaitsevaan sotilastukikohtaan lähes 200 ihmistä, jotka joutuvat mahdollisen tartunnan vuoksi karanteeniin kolmeksi vuorokaudeksi..

Japanin evakuoimista ihmisistä kolmella todettiin virustartunta. Heistä kaksi oli oireettomia.

Kiinan jalkapalloliitto ilmoitti, että tälle vuodelle suunnitellut ottelut on peruttu.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut