Facebook saa kovaa kritiikkiä Uuden-Seelannin terroristin julkaisusta - Maailma - Satakunnan Kansa

Uuden-Seelannin terroristi pystyi julkaisemaan 17 minuuttia hyökkäyksestään – Facebook saa kovaa kritiikkiä, osake laskussa

Facebookia syytetään vastakkainasettelun lisäämisestä, kun se tarjosi alustan surmalähetykselle Uudesta-Seelannista. Bangladeshissa muslimit osoittivat mieltään moskeijahyökkäyksiä vastaan.

15.3.2019 19:14 | Päivitetty 15.3.2019 19:15

Sosiaalisen median jätit joutuivat pahoihin ongelmiin Uuden-Seelannin moskeijaterrori-iskujen jälkeen. Ampuja tappoi 49 ihmistä ja haavoitti kymmeniä perjantaina kahdessa moskeijassa.

Ampuja julkaisi sosiaalisessa mediassa livelähetystä ampumisista 17 minuutin ajan kenenkään estämättä.

Hän käytti mobiiliohjelmaa Live4, jolla hän pystyi lähettämään keskeytymättömän lähetyksen surmista Facebookiin. Video kuvasi tapahtumia ampujan näkökulmasta. Mies ajoi moskeijalle, meni sisään ja alkoi ampua.

Kyseistä Live4-sovellusta käyttävät usein urheilijat kuvatessaan näyttäviä suorituksiaan. Yhtiön perustaja, teknologiajohtaja Alex Zhukov vetäytyi vastuusta.

–Live4 ei analysoi, tallenna tai prosessoi lähetystä mitenkään. Emme voi edes katsoa niitä. Vastuu videon sisällöstä on vain ja ainoastaan striimin lähettäjällä, Zhukov vastasi Reutersille.

Videolla voi olla vakavat seuraukset

Videon julkaisemin sosiaalisessa mediassa on kuitenkin vakava asia, ja se vei muistakin kohuista kärsineen Facebookin osakekurssin laskuun.

Facebook poisti ampujan tilin poliisin otettua yhteyttä, mutta liian myöhään. Video kopioitiin ja jaettiin myös muun muassa Twitterissä, Youtubessa, Instagramissa, Whatsappissa ja Redditissä.

Pahimmillaan tappamisvideo voi lietsoa vihaa ja yllyttää samanlaisiin tekoihin tai kostoiskuihin muualla maailmassa.

–Ampumisen striimi varmasti yhä kyseenalaistaa Facebookin sääntelyä. Yhtiö tarjosi alustan päivän kauhealle hyökkäykselle, ja siltä kysytään kysymyksiä, mikäli tämä leviää, sanoi analyytikko Clement Thibault Investing.comista.

Poistaminen erittäin hankalaa

Sosiaalisen median yhtiöt eivät ole yrityksistään huolimatta kyenneet poistamaan videoita, ja sitä on pystytty tallentamaan lukemattomille tietokoneille.

Uuden-Seelannin mukaan videon lataaminen sosiaaliseen mediaan voidaan jatkossa katsoa rikokseksi.

Facebookia ja muita sosiaalisen median jättejä syytetään myös jälleen kerran vastakkainasettelun ja ääriliikkeiden vahvistamisesta.

Facebookin kurssi oli noin 2,4 prosentin laskussa jutun kirjoittamisen aikaan. Pahimmillaan laskua oli 5 prosenttia perjantaina.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut