Tsunamilla jo lähes 400 uhria – Kuvakooste näyttää tuhojen laajuuden - Maailma - Satakunnan Kansa

Tsunamilla jo lähes 400 uhria – Kuvakooste näyttää tuhojen laajuuden

Länsi-Jaavalla sijaitsevan Sumurin alueella on tuhoutunut satoja rakennuksia.

24.12.2018 21:05

Viranomaiset ovat vahvistaneet lähes 400 ihmisen kuolleen Indonesian tsunamissa.

–Ainakin 373 ihmistä on kuollut ja 128 ihmistä on kateissa, Indonesian onnettomuusviraston tiedottaja Sutopo Purwo Nugroho sanoi maanantai-iltana.

Tulivuorenpurkauksen laukaiseman maavyöryn aiheuttama tsunami iski Jaavan ja Sumatran saarille myöhään lauantai-iltana paikallista aikaa.

Yli 1 400 ihmistä on loukkaantunut ja useita satoja rakennuksia tuhoutunut.

Suurimmat tuhot tsunami aiheutti Jaavan saaren länsirannikolla.

Armeija ja vapaaehtoisten joukot etsivät eloonjääneitä noin sata kilometriä pitkältä rannikkokaistaleelta. Pelastustöitä hankaloittavat teille kaatuneet puut ja vesimassojen kuljettama romu.

Viranomaiset kertovat, että onnettomuusalueelta on hyvä tilannekuva, mikä merkitsee sitä, että kuolonuhrien määrän ei odoteta enää nousevan merkittävästi.

Krakataun tulivuorisaari sijaitsee kapealla Sundansalmella Jaavan ja Sumatran saarten välissä.

Rannikolla yhä uusien tsunamien uhka

Silminnäkijöiden mukaan vesimassat ovat kuljettaneet valtavia määriä romua, puita, ajoneuvoja ja muuta irtaimistoa ympäri rannikkokyliä.

Uutistoimisto Reutersin haastattelema Nurjana, 20, juoksi tsunamia karkuun korkealle mäelle. Aalto tuhosi hänen rantakojunsa, jossa hän myi pikkupurtavaa.

–Avasin oven ja pelastin itseni. Nyt kaikki on tuhoutunut, Nurjana sanoi.

Tv-kuvissa Jaavan rannikolta näkyy laajoja alueita, joilta tsunami on tuhonnut kaikki rakennukset. Maanantaina ihmiset etsivät tuhoutuneiden kotiensa raunioista tavaroitaan.

Viranomaiset kehottavat ihmisiä välttämään rannikkoa ainakin keskiviikkoon asti, koska tsunamin aiheuttanut tulivuori jatkaa purkautumistaan. Se lisää uusien tsunamien mahdollisuutta.

Osittain tukkeutuneilla teillä oli maanantaina suuria ruuhkia, koska monet ihmiset pakenevat rannikolta uusien tsunamien pelossa.

Elonjääneet etsivät tavaroitaan Sumurin alueella Länsi-Jaavalla.

Elonjääneet etsivät tavaroitaan Sumurin alueella Länsi-Jaavalla.

Anak Krakataun tulivuori on purkautunut jo useiden kuukausien ajan. Tsunamin laukaisivat maanvyöryt, jotka olivat seurausta siitä, että kymmenien jalkapallokenttien kokoinen alue tulivuorisaaresta sortui mereen.

Tsunamin uhreja Anyerin alueella Länsi-Jaavalla.

Pelastajat kuljettivat ruumista Anyerin alueella Länsi-Jaavalla.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos