Kuulin ihan päättömän jutun. Varmana tietona kertoivat, ettei hyvinvointialueen työntekijä saisi työskennellä kuin perustehtävässään hyvinvointialueen palveluksessa, koska hänelle tulisi maksaa ylitöistä, jos paikkaisi tekijäpulaa vakityönsä vapaiden aikana.
En tietenkään uskonut sanaakaan. Vertasin tilannetta omiin sivutyökokemuksiini pienemmässä organisaatiossa. Tein jossain vaiheessa vuoden ajan säännöllisesti 50 tuntia viikossa. Joskus menin suoraan ohjaustöistä illaksi vanhuspalveluun, jossa jatkoin viikonlopun. Yhtenä kesänä olin vapaalla täyden loman keränneenä yhteensä 16 päivää. Hoitajapulasta puhuttiin tuolloinkin ja ihan mukavana kesänä sen muistan. Siinä kohtaa palkka maksettiin ”saman takin kolmesta eri taskusta”.
En ajattele vieläkään, että minulle olisi kuulunut ylityökorvaus yli-innokkuudestani.
Työskentelin omasta tahdostani, itseni tuntien ja jaksamiseni mukaan. En ollut päivääkään sairaana tai muussa rokulissa.
Nyt hyvinvointialueella työskentelevistä joillekin on tullut käsitys, että saman työnantajan eri toimipisteissä ei voisi työskennellä, koska hyvinvointialue ei siihen suostuisi. Kuvitellaanko, että esimerkiksi työperäinen maahanmuutto auttaisi ensi lauantaiaamuna viideltä selviävään sijaistarpeeseen? Valmiiksi maassa oleva, vapaapäiväänsä viettävä ammattilainen taas saattaisi jaksamisensa puolesta hyvinkin kaivata parin tonnin bruttopalkkaansa satasen lisää (lauantain peruspalkan).
Korjatkaa, jos olen väärässä, mutta työskenteleehän ihmisiä monessa eri vastuutehtävässä kunta-, alue- ja valtakunnan tasoilla oman jaksamisensa ja osaamisensa puitteissa.
Sama maa, eri palkanmaksajat ja osa palkoista korvauksen nimellä taitaa kuitenkin johtaa siihen, että tulojen lisääminen on helpompaa, jos ei työskentele työvoimapula-alalla, eikä kaipaa lisätuloja perusarkeensa.
Hyvinvointialue tietää myös sen, että erikseen työntekijän kanssa sopimalla lakisääteisestä vuorokausilevosta voidaan poiketa sitä lyhentäen (Työaikalaki § 25). Estäisikö jokin (ammattiyhdistys?) sopimasta työntekijäkohtaisesti vapaaehtoisesta satunnaissijaistamisesta? Entä paikallinen sivutyösopiminen?
Katkokaas’ viisaammat huhulta siivet!
Leena Aurio
Panelia
”Kuvitellaanko, että esimerkiksi työperäinen maahanmuutto auttaisi ensi lauantaiaamuna viideltä selviävään sijaistarpeeseen?